查看: 3142|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

rx8 一點小問題@@

關閉 [複製鏈接]
想問下 rx8 應該用 set幾好?...聽人話set b係 dx入面勁左...但係個樣唔睇得@@"

a同c 邊個岩玩vs同抗夾&硬?
回復

a快d....
c抗夾高d....
其實2個都無咩所謂....rx8點整都係加速慢=.=!!
回復 支持 反對

rx8 用咩鈴 可以硬d 失速低同埋加速快?
回復 支持 反對

rx8 用咩鈴 可以硬d 失速低同埋加速快?
〝肥路=] 發表於 16-6-2009 22:21

rx8想硬?!異想天開....
rx8本身車身輕....令佢點set都係唔硬....
玩呢架野無得防守的....

想失速低?!本身咩setting都好,rx8都比其他車灣速快2-3km....
咁都唔夠?!咁你唔洗玩其他車啦....

想加速快?!又係異想天開....
rx8係一架唔可以失速既車....點搞都係加速慢....所以千萬唔好玩撞車仔....
算係加速最好既一條鈴就係RS鈴....

所以我個setting:
set a,原蓋,子彈鏡,RS鈴,3D翼
回復 支持 反對

rx8硬度可以 同e9比-,-..   e9反手夾 都未必夾到 rx8  鐵車黎
回復 支持 反對

原包 + 86鈴 + GT翼 (8lv) + 第4頭蓋
回復 支持 反對

rx8硬度可以 同e9比-,-..   e9反手夾 都未必夾到 rx8  鐵車黎
家樂仔 發表於 16-6-2009 23:40

果d唔係硬度黎=.=!!
果d係rx8抗夾性....
抗夾性同硬度最主要既分別,就係主動都被動....
硬度不論係主動定係被動都有效~抗夾性就只係係被動情況有效....
例:
假設rx8對e9
rx8帶頭,主動扭去夾架e9,計既就係硬度....
rx8本身硬度低,你會發現就算係直路,明明用車身夾實在架e9,都要拖一段距離先彈開到e9~
因為rx8硬度低過e9好多....

相反,e9帶頭,主動扭去夾rx8,e9係4分之1秒之內就已經彈開左rx8....(4分之1秒都唔知有無....)
因為e9硬度高過rx8好多....

最能夠發揮抗夾性既位置,其實係2架車平排~
由於rx8硬度低,如果rx8主動扭去夾e9,rx8會輸俾e9....
如果係e9主動扭去夾rx8,rx8會因為抗夾性有加成,e9夾唔到rx8....結果e9就會輸俾rx8....

簡單黎講,所有車對住抗夾性高既車既時候,邊個主動就邊個輸....
所以你見好多人用rx8,rx7呢類抗夾性車既時候,唔會去9夾....
事關9夾對呢類車黎講係弱項中既弱項....
呢類車主動夾人只有1個情況,就係佢帶緊頭,直路無理由俾你過啫....
硬度再低既車,直路企係你面前,你都過唔到嫁啦....

另外,抗夾性仲係一個位好有用~
就係過灣~大家都知rx8本身灣速平均快過其他車2-3km嫁啦~
但係rx8本身車身輕,點解佢插得入e9呢d咁硬既車呢??
原因亦都係抗夾性!!
抗夾性另一個有利既因素,就係過灣既時候係計你既車路~
只要過灣既時候你唔改變車路,抗夾性依然有效!!
結果,就算係e9,係過灣既時候面對rx8,依然係會俾人推開....
回復 支持 反對

rx8 帶得頭都好難夾  走灣心 冇位推 -,-真係好憎
回復 支持 反對

rx8 帶得頭都好難夾  走灣心 冇位推 -,-真係好憎
家樂仔 發表於 17-6-2009 12:04

咁可以唔插灣心家嘛-,-
我見過有人掉番轉頭係外灣撞到人炒灣心....囧
回復 支持 反對

帶頭唔係轉到夾佢 好難過
回復 支持 反對