查看: 17334|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

拜占庭點解沒咩人用?

我看拜占庭科技圖
發現佢d兵種好多都有...
點解沒咩人用既- -
回復

唔知呀,你問我我問誰呀

評分

參與人數 1樂點 -1 收起 理由
[H]bunbunbunbun -1 呃Post/無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

多兵種有咩用??你會用到咁多兵咩?
拜占兵工廠d科技只可似令步兵and騎兵攻+2 防+4  面對攻+4 防+2ge同種兵種砍起來都唔夠打,咁有咩用??
雖然聖騎好用,但可惜對步兵勁,同遊俠打起來又唔夠打!
所以我覺得拜占唔算好用ge國家
回復 支持 反對

1---聖騎較貴,要用好像70肉金先起到!(城初較缺食物,所以量產騎士會較好)
2---聖騎要在城堡起,起城堡在城初相當之貴(650石),多數人城初只起一座或不起,一座城堡生產城堡兵速度自然較慢(除非d種族有某種兵的生產速度的加成)
3---城初,聖騎戰鬥力不及騎士,可能攻擊速度較慢,攻擊力低1,所以見到一堆騎士不能輕易打擊他們!
4---基於以上原因,聖騎在城堡時代時很少人用,因此帝王時代才起的話會浪費大量時間,加上研究後帝王的聖騎雖要資金比研發遊俠貴,所以更少人生產(除非你有最少3-5座城堡及大量肉金)
5---帝王戰鬥力,精銳聖騎對任何步兵,即使被圍摳,都會輕易打敗步兵!但是,問題出現了,玩家多數喜歡海遊俠及城堡弓兵,精銳聖騎對他們的戰鬥力就會較為平凡,對住遊俠及弓兵海,有多半機會被殺死!
6---拜占庭沒有鼓風爐,攻力少2,另到聖騎戰鬥力稍弱,面對強敵(遊俠,高等弓兵),更只會死路一條

(雖然一隊精銳聖騎可打敗一隊遊俠(有後勤),但是14攻擊力和18攻擊力相比,在清拆建築和士兵會輕易看出其分別)
回復 支持 反對

以上發表了聖騎的缺點,城堡兵不容易使用到,自然d人唔想用!
另外d問題請看其他人的回覆!
回復 支持 反對

2# -6天王
沒話問你wor...
回復 支持 反對

5# joeso
thx~
原來係咁...
回復 支持 反對

因為冇高手拜占同高手打既save,所以咪冇人用lo
d人都係睇save家姐,有人玩波斯勁,就成班波斯家啦
你搵個高手打番3,5,7場拜占出神技就大把人用
回復 支持 反對

樓上講法 都不無道理
不過用拜占玩得勁真係有d難 8v8 戈陣或者可以只出聖騎幫拖
回復 支持 反對

啊~
唔記得左補充一樣野
就係城堡原來勁多hp
屋都有成千hp
防守力應該有番咁上下...
回復 支持 反對