查看: 22692|回復: 73
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AOC之我感

玩了aoc近有十年時間
aoc陪伴著我成長
近十年打aoc時間可能比我訓覺時間還要多
今日想講一講有關我對aoc咁多既經過/感覺
aoc魔力之大可以令一些職業玩家放棄自己原有的game
而去玩返aoc
如koven,HALEN等等...
記得第一次接觸aoc應該係係深水步某一間網吧
開左玩
玩教學模式
覺得呢隻game好得意幾好玩
之後買左隻反板返屋企玩
日日係屋企玩
之後開始接觸城快(當年係無樂古呢d對戰網,搵人打係要係icq到一個一個咁send ip叫佢地入,最高鋒icq應該有500-600個aoc player)
後來接觸一個台灣人叫神乎其技~zone name god_tw1(姐係我而家個msn名)
佢教我17分升城(當年黎講係好勁的,加上當年無而家果d肉西阿拉伯)
之後一直接觸城快,果陣香港城快玩家7仔,8仔,小子仔,劍魔,bh~棍仔,秋仔(唔知點解咁撚多個仔-_-)可算是最早玩aoc的人了,好似果年係2001年我13歲(果年既wcg冠軍係iamkmkm)
係世界上黎講,果陣_Arch_Koven_仲係aoc公認係_神_
但wcg佢輸左比kmkm
白日夢當年贏第三(世界第三)
當年香港第二係coconut
而當年一個從未接觸zone既人
姐係我
就係會展打左場比賽
同chi_sin_nokia
之後幾年慢慢接觸zone
由早期15+ - 16+ 玩4v4 ara ,yuc
到後期開始玩1v1
之後有次機緣
係網吧識左一個叫one two free既人
佢帶我入左痴線隊
再之後係同一間識左yam
後期開始長期係zone打aoc了(當然唔會忘本自己係打城快出身,一路都有打城快)
再之後同poz_既左口嘈
好憎poz呢班人
之後因為我有打城快
痴線隊對雲門呢場城快決戰我有份代表出場
後尾add左白日夢個icq
發覺呢條友真係好串
同佢1v1佢無啦啦棄左走左
真係想小爆佢....

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
神乂怒火 + 5 精品文章

查看全部評分

回復

待續.............
回復 支持 反對

之後後來都唔記得幾時了
識左zone上面個一萬分既人
當今年koven都係2千5百4十幾分
一萬分呀
佢係個默西哥人
佢send左當年既1.0c map hack 比我
(開左圖之後一地行個,起野都可以見到佢做緊咩9)
之後send左比yam,kyo後期話好想要,用黎map hack hack死叮叮(果陣kyo無而家咁撚勁)
回復 支持 反對

再之後
睇紀錄檔
佢地打之前果d對話
add左kkab halen koven 等aoc明星
但只係得kkab一個回應
點都估唔到kkab唔知你係咩人果陣會咁好人
add左佢之後佢就開始教我打aoc
慢慢殺
用自己能力
上左195x
之後識左一班大陸佬
開始我報復大計
某一日
同poz班人渲嘈緊
我就叫
SWJ_霸王 幫拖
佢叫左當時中國第一水淡淡黎幫拖
嚇死me了
水淡淡仲有霸王掛住神行社個名殺退POZ班廢狗(GWS係唔記得幾多年前開的了)
個網係MAD_香蕉
幫我做的
多謝哂佢
之後我當然
回復 支持 反對

再之後
睇紀錄檔
佢地打之前果d對話
add左kkab halen koven 等aoc明星
但只係得kkab一個回應
點都估唔到kka ...
_kkab_student_ 發表於 22-2-2010 03:09

殺退左poz狗之後當然係咁串係咁小
之後因為一個叫籃宇既人我加入左_Air
咁我自然要dl qq 啦
咁我就用qq ADD 一班大陸aoc 明星 最好人當然係 _MyST_IORI_(果陣未成名)
果陣日日同佢1V1
另我既水平提升到另一層次,而好似同年
KOVEN都當完兵玩返AOC
果陣真係日日放學都回家立即玩AOC
之後幫air參加左中華cup
決戰一個叫vg雙魚既人(2k++)
雖然輸左但係有份參加都好好
輸左之後曾經大陸第一既寒羽(_Air_Hanyu_)竟然叫我作文比佢我點解會輸
我西知咩
輸未輸囉
邊有咁多解釋
後尾係zone 就收水果半年前(大約)
識左一個叫CsI_Canary既日本人
呢條友真係一d高手架子都無
真係從未見個一個咁好人既高手(因為iori果陣已經成名,佢日日都要同daut打,所以都唔多理我了,我就日日搵日本佬打)
不個日本佬既打法真係好單調好似機械人
至於我同日本佬既勝負大約係打4場我贏1場左右吧
回復 支持 反對

到今時今日
我覺得而家D城快玩家由當年無人用馬亞到今年咁多人用馬亞
變得有D機械化既打法有點討厭
佢地自會識利用香港人打既快速度黎玩
無人某去面對世界
今日仲有日本佬拿出2萬美金黎搞個bbc3比賽
但到下年未必會仲有d咁既有心人
如果想自己aoc技術去到另一層次
另一高鋒
就唔好再停留係城快時代吧...
回復 支持 反對

神洲大人 果然厲害
原來當年有咁多辛酸事..
btw我想聽多d
回復 支持 反對

多d人回先寫
回復 支持 反對

支持,本人認為,封快都有發展空間,有決戰千里的魅力
回復 支持 反對

係高鋒期
一路同各高手打
kkab koven hanyu iori等等...
後尾參加左bsk比賽
第一場贏左
第二場真係衰到爆
對住果陣開始出名既daut(佢果陣有場岩岩上城比人爆tc反勝既經典紀錄檔)
果陣air d人仲開話笑
因為係3場2勝既比賽
air_kaka話如果賭一百萬daut贏我2:0
結果
佢果一百萬唔洗輸
我係輸左0:2
回復 支持 反對