打印 上一主題 下一主題
收起左側

快攻推堡點破

15分鐘升城,16分鐘推一座堡
跟住狂出d城堡弓兵搞亂人地經濟

有人話起木牆唔比人起城堡
但我覺得呢招治標不治本
有冇d更好方法可以破
回復

即棄,推堡是29行為,同朋友玩就用1.0c,包保唔敢推
回復 支持 反對

即棄,推堡是29行為,同朋友玩就用1.0c,包保唔敢推
伍大少 發表於 3-7-2010 19:32

但棄權會比人話29
回復 支持 反對

棄之前認輸咪唔29
回復 支持 反對

d人禁用禁國不如禁用29招推堡...

不過我都成功破過唔少次

預防:
第1佢通常係你隔離先做到...唔係你都出到兵擋la
第2留意佢咩文明..如果係馬雅,蒙古,法蘭克你就要特別小心d
第3一定要習慣用隻馬睇下對手玩咩
第4是很重要的..是你的建築結構...正常你可以封到1,2個必經入口...你迫佢繞遠路去起野佢可能做唔到咁快起到...呢招推堡要射到tc / 金位先有殺傷力,如果佢個堡射唔到你tc/金位,咁你馬上出馬去打佢經濟..因為佢通常唔可以即時夠石起2個tc...你搵佢木/金/石..實有個位打到佢

如果已經起緊:
第1:停止你所有村民工作..連埋隻馬1齊打佢..佢通常得10個左右黎起..你2x個打佢10個,如果你咁都控唔到打到佢起唔到就係你既問題,重點打佢起緊果d(有d會比你打一下就彈開左)
第2:如果佢起得好近你tc你就入tc射左部分村再同步打佢
第3:如果你成功打死佢第1批起野既村..你先好用木檣封左佢城堡..因為我相信佢99%會派第2批黎起

如果已經起到:
第1:眼見佢個勢實起到既時候...即撤離村民...去第2度起tc...佢用呢招佢經濟都唔方好得去邊...你唔洗理佢個城堡..唔好急住折佢城堡...多挖石起tc..重經濟同起弓兵先...(點解起弓兵?)你諗下...佢用呢招佢只可以出到咩兵?咪又多數係突騎/羽手...你起一隊弓兵去佢度...佢收村都冇用啦..一出又係比你射...佢冇咁快起到馬打你弓兵..一黎佢出城堡兵要木..起軍營/馬廐又要木..佢邊有咁多木起馬廐住呢?

第2招比較冒險..唔係一定成功..就係照用果2x個村繼續打佢城堡..佢一定射唔到底(除左條頓)...
村打城堡好快爆..你可以try try...你要同時出馬..以防佢出城堡兵打你d村...成唔成功真係要睇對手勁唔勁

純粹個人經驗分享...始終覺得起野果個著數d...特別4打4就算比你防到推堡你都冇能力再防第2家打你...所以個人意見:應該要禁29招推堡...因為呢招只憑單一技巧取勝並不能以全面,真實的實力取勝...真的是很29的招數
回復 支持 反對

如果城快到後期先推堡算唔算9?
例如匈奴城快馬弓亂到後期先推堡起兵拆野 算唔算9 ga?
回復 支持 反對

用匈奴出騎兵 搞返人地 出埋投石機sm佢
同埋我想問 咩叫推堡 唔係好清楚
回復 支持 反對