打印 上一主題 下一主題
收起左側

我已經完全熟悉打綠亞 但係我遇到一個最大既問題

我玩綠亞係由馬雅玩起 轉用匈奴 如果我對住騎士國 我玩4V4 打對家 無論BOOM / 城快 我都唔會點樣輸蝕比人 但如果對家係弓國 (特別係羽射手) 我會好亂=.= 出騎士 對方有堡我又攻唔入 轉用投石車防守資金大 究竟我應該點做?

有D對住D肉手 出投石 反攻都無乜問題 但對住D中高 我真係坐左係度 得閒比佢殺幾村好無奈
回復

wall多d,無辦法
回復 支持 反對

我認為huns打馬雅一定會難打d
首先你冇得起屋
屋可以幫忙視野
so huns 會容易比馬雅殺村

你要守就只可以wall多d
令佢d兵只集中一個位攻
你再用攻城武器守  投車系唔夠 一定要加d弩砲 or馬
人地就難攻好多

而因為人地一開始要起堡  升到城又要不停亂你  控制力限制
你只要限制到佢攻擊位置  經濟實好過佢
只要你早過佢到帝 3+4的騎兵絕對可以反勝

講到尾都系控制佢攻擊位置
==========================

但我個人認為打馬雅最好就系前弓  方便 + 快捷
回復 支持 反對

前弓要上城快過佢好多先有用
回復 支持 反對

我玩左咁耐都係最驚馬雅....
我有認真諗過點破馬雅城快...

1.從此只用馬雅..你又馬雅...佢又馬雅...驚佢咩..係咪?

2.用25+2升...15分半前要放到輕騎/弩兵去佢想起城堡個位(多數金/石位)..亂一亂佢先...一下唔覺意係佢起堡得1,2%果時比你d輕騎打爆左佢個堡真係笑左出黎

3.玩boom...用石..唔好木...整個full wall出黎...砍木揀最入個位..唔好擺出面...寜願起少個tc先...轉頭用金買番100石番黎起第3個tc...只要佢入唔到黎...你玩boom捱到30分..應該你贏...我留意到玩馬雅既人10居其9多重視不停出羽手...經濟其實差過一般人..村亦較一般人少...一到帝你贏到機會大好多

4.呢招很難..我諗左好耐..唔係次次得...要15分半城...當條升城bar升到50%時..就派4個村去佢挖金位度起塔..好有技巧..要距離金位最好5格..咁佢睇唔到你起...1到城岩岩起完(咁唔算封快姐)...跟住..再去佢第2舊金度起塔..如此類推..佢冇金...出唔到羽手..出唔到衝車折你塔...不過呢招只在亂佢一陣..等你搞經濟出兵...因為佢總會有辦法折你塔同拿金(賣木都有金啦..不過好傷經濟..如佢咁做你有so)

5.最多人咁做..咪用投車/弩炮守lo...貴都要架...好過死咁多村

6.最少人咁做..用馬做一做盾..其實係後面衝幾隻炸彈兵炸到佢叻叻..當堂成堆冇哂

哈哈..有d方法你可能覺得冇乜用..但我有試過得wo..你可以試下
回復 支持 反對

我就會帝之後  出遊俠同投石機反攻人 城個陣都係互擾    可以出憎招掛
回復 支持 反對

我玩綠亞係由馬雅玩起 轉用匈奴 如果我對住騎士國 我玩4V4 打對家 無論BOOM / 城快 我都唔會點樣輸蝕比人
因為你未對過高手@@

但如果對家係弓國 (特別係羽射手) 我會好亂=.= 出騎士 對方有堡我又攻唔入
冇人叫你d馬行去人地城堡底亂佢- -係佢城堡射程外亂佢,如果對方起好多堡防守,經濟肯定好廢
一般30 min前最多2堡,

轉用投石車防守資金大 究竟我應該點做?
冇人叫你起幾十架投車,基本上2~3架(500金都唔洗)+馬就守得住純弓兵

我而家對mayans既打法係:距離近既出馬+攻城,距離遠既話純馬爆,d馬既攻防要跟得上對家既羽射手
例如對方攻+2防+1 你馬要防+2攻+1
打法重點係要我經濟比對方好
回復 支持 反對

其實唔係咁難防,
首先佢要石起城經濟一定比你差
所以如果佢攻你唔入,佢一定輸經濟比你差
第2騎士要加2防,最好升埋跑速,咁就易d追羽弓來打
第3防羽弓個人比較仲意用弩炮,第1就算佢點控兵都實中到佢一下,第二成本平過投石車,第三無咁易比佢屈近身
佢得羽弓守,如果出4~5衝車+full防騎士 爆城佢9成擋唔到
回復 支持 反對