查看: 15409|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求原整馬雅全教學

第一次玩,希望可以教城快果d野
例如一入去應該做咩?
同埋我唔識d代詞

請指教!!!!!!!!!
回復

輕輕一推

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
RZero -5 連帖

查看全部評分

回復 支持 反對

馬雅的上城法可以用25+2 , 26+2 , 27+2 or 28+2
就算用28+2 都可以唔洗16分就升到
比較建議用27+2 or 28+2好d...經濟會好一點又不會遲升城

一升城要升遠攻...一般要即起1個tc...羽弓先按3,4隻...盡量唔好停出
一般人會好耐先起第3個tc..
但我建議是要改掉一般人用馬雅用到經濟差的缺點(少村,少田,科技升得少,只得兵多)
如果只強調出兵到帝好易比人反攻到
所以應該要起碼4-5tc ,90-100村先好上帝
咁玩經濟強,兵強
視乎對手咩國.用羽手配兵...對馬國..羽手配戟兵...其他都可以羽手配鷹..會好強的...再配巨投...fit哂
回復 支持 反對

補充一點..馬雅所有有用既兵都好平
所以村可以100-110村就夠用...唔好去到150,160村咁顛..馬雅唔洗的
反而兵可出多d仲好

馬雅城到帝都好強...但最大剋星係後帝哥德
用馬雅打哥德真係好難好難...100血鷹都係同哥衛55波..但哥出得快好多
冇兵種贏到哥衛..要小心
唯一頂哥衛方法..前用鷹...後用弩炮射
回復 支持 反對

回復 4# sing仔仔

日本,條頓,戰象,法騎,拜騎呢?
    哥德只對弓和建築有加成
回復 支持 反對

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 3 字節 系統限制: 5 到 102400 字節
回復 支持 反對

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 3 字節 系統限制: 5 到 102400 字節
回復 支持 反對

回復  sing仔仔

日本,條頓,戰象,法騎,拜騎呢?
    哥德只對弓和建築有加成 ...
timtsang1994 發表於 26-8-2010 11:12

日本 用 鷹+UU都夠清啦
條頓遊俠都無咩好驚 因為佢好快無金,你盡可能霸哂D金礦就贏定
戰象怕箭的
法騎用鷹勇士+UU清
拜騎同上~而且拜騎量產,好快搞掂哂
回復 支持 反對

日本 用 鷹+UU都夠清啦
條頓遊俠都無咩好驚 因為佢好快無金,你盡可能霸哂D金礦就贏定
戰象怕箭的
法 ...
ahewc3112 發表於 17-9-2011 16:37

有d 唔認同~
戰象怕箭多d 定怕戟兵多d? 點解唔uu 加無限戟兵呢?
對法騎出鷹勇=送死, 就咁出戟兵都已經屈到對面遊俠喊, 就算對面法uu 加 192血騎, 都無可能會出到鷹勇
拜騎某程度上對馬雅殺傷力超大, 我fd 試過用馬雅同拜占打, 打到上帝, 20隻聖騎可以打晒你鷹同戟, uu 果到搵矛兵打, 馬雅衰在無馬系, 對拜占打好考控兵, 即使你出戟兵, 一樣比拜占2野ko
回復 支持 反對

依家機械式馬雅打法先係皇道  
全程2TC係咁出村,有木起田,有資出村出弓  5人石  30~31上帝就一隊精羽,屈到媽媽聲
回復 支持 反對