打印 上一主題 下一主題
收起左側

The Official HKRS Fan site briefing

送上剛整嫁Banner 一個, 本人美工好差唔好笑 =.="
yikmings 發表於 8-9-2010 18:02

grammar 錯左   應該係 RuneScape Hong Kong Players' Forum

本人grammar唔錯  可以幫大家整理文章
回復 支持 反對

加油~~~
不過我不會參與了~

合併唔一定好,競爭所帶來既利益不能忽視
唔好介意我直接,rs好多hk玩家都好小朋友
所以係呢個情況下,我較主張"獨裁"
合作都要揀人..
(做project你都唔搵free-rider啦?)

至於promotion,火火俾唔俾你係度宣傳就....
唔關我事啦=.=
我只是小薯

anyway,good luck!
我梗係希望我趺爛眼鏡啦
*Ah_馳 發表於 12-9-2010 10:52 PM

其實想兩個 rs forum combine, 唔係今日既事, 數年前本人同對壇較熟落既
女版主 rb 傾過這件事, 但由於大家各有不同立場做法, 因此罷免合作, 多年來
rb 都有同我傾過可否攪些聯壇活動, 亦因有問題不能合作, 所以我個人係贊成
kit 既做法, 但係兩個主壇合併既事, 因為唔係由我地呢D版主話事, 想和別的
討論區合併就合併, 而是樂古既討論區會否和別的討論區合作問題, 因可能在
利益上有問題出現...
回復 支持 反對

我想係度同大家再講一講,呢次計劃並唔係要將兩壇合併,因為我深知呢個既唔係高層可以做到,就更加係我無可能做到的。 呢次計劃的主張係合作,而且不是兩壇之間的合作,而係所有香港玩家之間的合作。
正正好似 Amy 因為兩壇之間有太多唔係人可以控制到的利益問題,新壇目的係為令香港 rs 的玩家有更統一的場所而設立的,係完全自由,不受任何利益約束。 加上新壇使用者不只是兩壇用家,而是所有懂 traditional chinese 的玩家,所以呢個絕對唔係合併。 新壇落成後係絕對自由的,唔會受到兩壇官方管制,因此大家冇須擔心。

同時,我亦為冇清楚交代而令另一個 thread 在 M 壇被 lock 道歉.....
回復 支持 反對

對於 Fansite 這計劃就本人而言是支持的。
但最近聽最多的反而是兩壇的整合問題,是不是言之過早呢?

需知道要做到一個類似 TIP/RUNEHQ 的網是一個很大的工程。
需要長時間、大量人手、各種不同技術人員、$,明顯現在各方面也有不足。
如果只是打算草草了事構建一個 Fansite ,然後再建個論壇整合香港玩家。
那站在本人立場而言,總覺得「多一事不如少一事」比較好。
所以還是集中回 Fansite 的製作工程比較好,也希望有心人可以幫到手。
沒必要把目光停在兩壇整合的問題上,最終只會費時失事。

再講兩個討論區都只是兩個論壇的分支,要合併?談何容易。
如果真係認真去做一個 Fansite ,時間都唔會短,到時D版主可能人面全非。
一個大 Project 最忌自找麻煩,先把重要的事做好才最重要。

註:以上是本人個人意見。
回復 支持 反對

我覺得合唔合併 最後都無分別
M N 兩壇有文化差異
新壇出現可能會有幾種結果出現
1. 新壇大旺 M N 兩壇摺得, 一統 happy end
2. 新壇冷場 M N 兩壇不變, 新壇摺埋 嘥時間 bad end
3. 3壇 不冷不熱 等摺

要做到tip it/HQ 咁 實在太難
所有都言之過早

最有希望, 快, 靚, 正, 既做法 真係 全部人侵入進駐 維基
等他日 香港 真的有多一點 有前途既玩家
名正言順把 維基所有 copy and paste 返入新壇
回復 支持 反對

If we have to work as good as wiki..
takes so much time.. as steven said
回復 支持 反對