打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 華山論劍

回復 10# tszyuloveyou
我覺得用右面個NUM PAD最順手~
WASD前後左右,NUM PAD1-9係招式~
空白跳躍~
回復 支持 反對

其實如果係入門GA 技式唔會有太多
4SET左右GA連招加上2~3 SET 破技
因為開技招式應該唔會太多吧
至於F1~12只是打個比方
因此可能F1~12 + 1~0
F1~8可能係放開首式 1~0放連技式 F9~F12 可能係放收技式
至於唔夠用可以好似瑪奇咁
SHIFT+ TAB 換快捷列 1~2
按鈕一樣 不過放ga技唔同 咁就又簡單又放得多技
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

回復 12# 霍仔
有用既招式通常得幾招...
1)冷卻快(個人認為係睇個人身法而定...)
2)單體傷害高(唔洗解釋掛...)
3)群體攻擊(群體傷害,大範圍攻擊,命中率極高)
如果到打個陣真係又要換行又要F1又要F12咁既話,你想像到要切磋一場有幾攰...
一係就好似GUNZ咁,MOUSE360度控制方向,WASD前後左右移動,SPACE跳躍....
回復 支持 反對

回復 14# ~蛇仔~

你未玩過唔代表無!仲有無可能會出現要冷卻+!你打架洗唔洗冷卻?@@!
單體傷害高不如連貫性高好!
群體攻擊,大範圍攻擊命中率極高,不如能一步不留,推開/秒殺敵人好
你追求的是威力,好像奇美拉自爆咁,以硬攻硬,以力打力,傷敵之餘又傷自
我追求的是持久,好像太極,借力打力,化力卸勁,受最少的傷,換取持續的最高傷害
回復 支持 反對

回復 15# tszyuloveyou
冇記錯既話,官方提及過冷卻問題,表示係有冷卻的...
大家追求既野唔同,自然觀點都唔一樣,招式有冇用,見仁見智姐...
回復 支持 反對

有冷卻一點也不是問題
因為PVE PVP大家都不是一埋身就狂放技
時機一到才會出招 要等到時機到 冷卻時間早就到JO
因為每次出現的時候都不同 第一次可能會出A連招 第二次可能會出C連招
單HIT 攻擊力極低 JA係話出招唔連招 打人100下 不如連佢一串技
9陰好似沒有命中率
是入手成功率
成功率高底要睇雙方武功雙克程度有幾多+雙方位置+出手技是否符合位置+對方反應
比如 A角色的武功70%是克對手B 可是A角色不懂自己出手技的有利位距 狂狂攻擊落空甚至比人反擊
第二個例
C角色武功 只有20%克敵人D的 但他清楚D的出手技位距 固意走入有利D的出手位置等待反擊
結果往往D入手時機都好好 可是原來是比C引入局中 往往給人回擊
9陰是劍到必中 迴避是玩家反應 如見到他起手的那一秒 按下輕功往後閃
格檔也是 像例2一樣 估計對手出的技 準備按克誤技反擊

因此在武功優劣上看
好武功 對劣武功 劣武功可能只有1~2招破敵 對好武功一些技破不了只能迴避
在迴避後在有破綻可入
在絕世武功下 對一般基本武功可能一招也破不到 而且迴避了也多數找不到入手的機會
大範技基本上不可能高攻 在9陰上 要敵人扣血一定要連....連.........連
大技多數會一擊擊退OR擊飛 用途不在扣血 在不被人容易亂入
因此解釋到為什麼迴避了也不易入手 就是絕世武功連技可能包含了一些大技 入手時可能撞上被飛
而且絕世武功的技可能會打帶跑 一邊打一邊有位移 因此不易入位開技
E D都應該是9陰絕世的設定

不過佢從未公開任一絕世片 大家也是跟9陰的設定推測
回復 支持 反對

大家好似各有各喜好
個系統係點同
d鍵點set等game出左就知
回復 支持 反對

武功絕學 就係用你隻手指一按
f1~f12

咩武功你都出到..只要你想!!~=.=

最強武學其實係你隻手指
回復 支持 反對