查看: 16203|回復: 155
打印 上一主題 下一主題
收起左側

維京是不是弱國?

再放多個save

維維維vs波中蒙韓

維維維vs波中蒙韓.rar (456.81 KB, 下載次數: 163)

--------------------------------------------------
根據大多數兵堡玩家所言,維京是數一數二之一大弱國
令一眾玩家都有意對維京這一弱國作出修改,例如殺敵50升帝等
本人與數位朋友一時興起,希望測試一下所謂傳說中的弱國是否真的是大家所認識的弱國
因此,我們就嘗試打了一場  3維京 對 4隨機文明

雖然不是什麼高手對決,不過本人希望可以透過這個save令大家知道維京並不是如傳說中的那麼弱
對家雖然不是好強,但沒有無隨便送分
不過先致聲明,這一場並沒有分出勝負,只是對方全部棄權

您們可以說,只是對手太弱;您亦可以說,單單一場遊戲就否定維京是弱國是有以偏概全之嫌
如果以三家打四家都可以打到令對方全棄都硬要說維京是弱得厲害的話,本人無話可說。

遊戲最後,一名叫 "<;PURPLE>__*影子"的玩家(8P)指控我們踢掉他的隊友
希望各位有看此save的玩家還我們一個公道,以雪亮的眼睛判斷是非黑白

3v4.rar (547.64 KB, 下載次數: 158)
回復

我唔同意樓主話無結果,相反我覺得三維應該會贏,
因為當時7p8p兩家出二隊成吉死曬,個惡人就有一隊,末有英雄都輸唔去,
如果等其餘二個都成吉左,可能就贏到。
不過對方都無殺步文明所以先會打成咁
回復 支持 反對

搞了半天
5p~8p都是新手...
根本不會配合...
也不懂z
回復 支持 反對

遠攻兵z唔z都無咩所謂個5p下下都z打你咁都睇唔出?吹帳
回復 支持 反對

這很難評論,我想可能有比較差的文明但高手對中手什麼也嬴回,這測試是沒有絕對
回復 支持 反對

弱唔弱係比較其他相近文明,而唔係一場既輸贏
呢個test,如果用其他是但一個近戰步國,效果比用維京差既話,先係有價值
但事實係我覺得用任何一個近戰步國既效果都會比維京好=.=
回復 支持 反對

我覺得樓主都係想講明維京唔可以算係一個弱文明,如果真係咁弱,咁點打都會輸,全場都係第一隊主動進攻,人數上少好多,如界真係一個咁弱文明,其實好難做到咁,當然你無法去同其他文明做比較,因為每種文明都有自已個特色,好似拜騎殺人快但攻城無力,條頓高攻防但行得慢,咁上下意思,維最好就係早帝,開眼,血,攻防,兵力,可以比其他文明早好多展現到出黎大家唔好忘記早帝其實係一個強的因數,另外我想指出一點
大家都會感覺弱文明要改勁少少,假如現在有五種文明12345假如1最勁5最弱咁如果因為5弱將佢改左,改完之後又變左15234。之後又有一批人要求改4,改黎改到,其係一個改唔完個問題,如果要做到絕對公平,只可以兩邊同樣組合文明,分別就在乎玩家實力啦
回復 支持 反對

兵堡好睇隊友嫁,,,唔係一個可以打晒
回復 支持 反對

原來係講兵堡,究竟我入黎做乜能

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
RZero -5 粗口諧音

查看全部評分

回復 支持 反對

根據大多數兵堡玩家所言,維京是數一數二之一大弱國
令一眾玩家都有意對維京這一弱國作出修改,例如殺敵50 ...
wonderingbb 發表於 26-4-2011 21:01

自欺欺人
同新手打有咩意思呢  

3個維京?贏到我以前班fd先算
回復 支持 反對