樓主: freedom040542
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 久違的機設妄想系列(第一彈--ce71核能機) 中意ff既朋友請入

早期s 機 難免悲劇
回復 支持 反對

除左天意既諗得唔錯之外,基本上前面既都只不過係轉左武器位置....但都支持喇 ...
SoulRayster 發表於 17-12-2014 20:16

我對於天意嘅idea係(因為我會將傳說做成SS機) S版直接抄現有傳說
因為好有抄嘅價值 全sd唯一雙定槍 而且由天意黎做可以冇三武限制
而SR版既r後係參考原著火力全開狂噴既行為
r前係補武器而已

自由係標準劍+光槍+基拉好中意用既踢人招式
r後full burst mode唔開翼

正義參考左現今sd隻正義流星r後 保留番兩粒彈逐粒射既迴力標
r後係全sd第一隻ma八刀 應該會勁

兩隻流星冇乜變 但流自一武枝炮比番粗光係數 一定射到人媽媽聲
而流正有五刀+抽彈 應該會好過而家
r後抄番原版 自由當然冇磁軌炮射粗光咁既事
呢個武器組合係要記念番全sd最經典S機 必殺係插天意果招
流正r後抄番原版 但為左補足武器 二武改做肩炮粗光

合體機靈感來自連合vs扎多
自由剩係可以用劍槍大炮
而正義既迴力標係所有武器中唯一唔可以冇既重要武器
所以捨光槍 補完機關槍

SS自由係 其實所有武器seed destiny中都用過 連火神炮都有
咁我就整得佢完整d
r前係ma係賣點 同時武器彈量我盡量減少

回復  freedom040542

SR rank ZGMF-X13A Providence(Shield Beam Gun)
ken88623 發表於 19-12-2014 15:48

變左拳機wor? :0 而且冇左浮游炮網... 天意一大特色..
反中子我係特登刪走無限飛啦 咁就可以同其他系列機體睇齊
有時加100%氣反而好過無限飛 因為無限飛唔加垂直
另外面具男佢既存在本身係向UC系列既新類型人致敬
所以我覺得佢個專技有番d新類型人專技特徵好d 例如加速加機動

自由應該可以再脫離動畫框框既印象
將磁軌砲設成長期展開
類似S級全裝甲7號機R後咁
砲身不摺疊就能加快發射 ...
fung307 發表於 19-12-2014 16:53

其實我既意思就係r後長期展開呀XD
full burst mode係果四枝大炮都向前
而且1600同1650係數 絕對轟得爽過而家果隻himat
回復 支持 反對

早期s 機 難免悲劇
三分鐘硬度 發表於 19-12-2014 18:55

但係偏偏第四隻S機開始都好勁勁...
wing zero
神高
FA-ZZ
螳螂
隻隻都buff哂
回復 支持 反對