查看: 4804|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 久違的機設妄想系列(第一彈--ce71核能機) 中意ff既朋友請入

近排成日有人問呢d問題:
乜sd重有人玩架咩?
乜sd未執咩?

老老豆豆 我對sd既熱情亦都大不如前
當g1走數重頻繁過北韓試射導彈 連100萬G既bug都可以出現 又亂封ac 我就知道
sd大限差唔多到

玩左6年sd 最唔捨得既野 我都唔知邊度講起

一直以黎 我睇住自己心愛既自由系列飽受泡菜既折磨 S機比人話只有B機實力
哀哉 泡菜偏心偏足咁多年

所以我養成左中意ff機設既習慣
你話我打機打上腦? 可能係
除左sd 我根本唔玩其他game

由於sd可能就快執 我想同大家分享我既ff集
當中seed機, 0079, 0083, 00, WX等等系列既高級機我基本上都有記錄
佢地係我配合sdgo一貫既制度而創作既最符合原作既設定
基本上係當泡菜從來冇出過任何機而作既設定 所以有d機係sd中唔存在
希望大家like定dislike都好 留下言
我知道無論sd定nakuz sd板都好 都已經冇乜人
總之留言啦!

今次係第一彈
格式要整好耐 比左好多心機
第一彈只有seed ce71既核能系列
如果有人想睇其他系列既 請留言講聲邊個(我對Z,ZZ,F91,V,G,TurnA等等系列完全冇研究,ZZ系列只有ZZ同FA-ZZ等機,X系列只有DX)

以下內容純粹筆者虛構 如有雷同實屬巧合

首先 有幾個前設重點
1. 磁軌統一為類似00系既線性炮 速度係所有彈道實彈中最高
2. 短粗光係我發明既野: 現今sd中S機再生二武既軌跡同範圍 一般光槍既射程 係數大約1350 係中距離武器 除左seed des自由之外 重會係FA-ZZ等機體應用

就係咁 請enjoy~

r後

r後

S rank ZGMF-X10A Freedom

機體名稱
武器名稱性質係數彈/刀數硬直特殊

S 自由r前 飛行及格鬥時開翼ms
左面盾

[近]MA-M01 光束軍刀拔刀格鬥12004刀倒(200)

[中]MA-M20 光束步槍光槍1250?/
[近]飛踢連技27001刀倒(1000)

[全]全砲發射全彈

r後 閉翼full burst modems
左面盾

[遠]MMI-M15 電磁砲磁軌825x2(1650)3/
[遠]M100 等離子收束光束砲電筒800x2(1600)3/
[無]

[砲]開翼全彈發射掃射

技能

1反中子干擾器Hp50%氣量及回氣速度上升100%;抗實彈50%

2完美調整者Hp50%機動力、速度及移動速度上升;氣量及回氣速度上升30%;傷害判定最大化;雷達顯示敵機位置

SS rank ZGMF-X10A Freedom+METEOR

機體名稱

SS 自由+流星號爆甲前 流星號裝著[大,霸]ma全面盾

[遠]高能光束砲(側砲)粗光675x2(1350)7/
[遠]高能光束砲(主砲)上粗光800x2(1600)5/
[中]對艦飛彈飛彈雨?2/追蹤
[全]全砲發射全彈

爆甲 自由本體ms左面盾

[近]MA-M01 光束軍刀(二刀流)拔刀格鬥12255刀倒(200)

[中]MA-M20 光束步槍光槍1275?/
[遠]MMI-M15 電磁砲磁軌860x2(1720)4/
[衝]插天意衝刺

技能

1流星號
Hp50%氣量及回氣速度上升100%;抗遠距離武器;雷達顯示敵機位置;自動鎖定距離上升

2完美調整者Hp50%機動力、速度及移動速度上升;氣量及回氣速度上升30%;傷害判定最大化;雷達顯示敵機位置

S rank ZGMF-X09A Justice

機體名稱

S 正義r前 fatum-00背包ms
左面盾

[近]MA-M01 光束軍刀(合體)拔刀格鬥12005刀倒(200)

[中]RQM51 光束迴力標迴力標14002/追蹤 緩
[亂]亂舞

r後 搭載fatum-00之上
ma
左面盾

[近]MA-M01 光束軍刀(二刀流)格鬥10505刀倒(125)

[近]911撞擊衝刺連技

[無]

[衝]911撞擊衝刺

技能

1反中子干擾器Hp50%氣量及回氣速度上升100%;抗實彈50%
2戰士之覺悟Hp50%機動力、速度及移動速度上升;格鬥追加傷害;[全隊防禦力上升]

SS rank ZGMF-X09A Justice+METEOR

機體名稱

SS 正義+流星號爆甲前 流星號裝著[大,霸]ma全面盾

[近]MA-X200 光束劍(二刀流)拔刀格鬥12005刀倒(200)

[近]光劍插(二刀流)衝刺連技??
抽彈
[中]對艦飛彈飛彈雨?4
追蹤
[全]全砲發射全彈

爆甲 正義本體ms左面盾

[近]MA-M01 光束軍刀(合體)拔刀格鬥12255刀倒(200)

[遠]MA-4B 光束砲粗光700x2(1400)6/
[中]RQM51 光束迴力標(二連射)迴力標720*2(1440)1/追蹤 緩
[亂]亂舞

技能

1流星號
Hp50%氣量及回氣速度上升100%;抗遠距離武器;雷達顯示敵機位置;自動鎖定距離上升
2戰士之覺悟Hp50%機動力、速度及移動速度上升;格鬥追加傷害;[全隊防禦力上升]

SS rank (fusion)ZGMF-X10A/ZGMF-X09A Freedom/Justice

機體名稱

SS (合體)自由+正義r前 自由ms左面盾

[近]MA-M01 光束軍刀+飛踢格鬥17002刀倒(500)

[遠]M100 等離子收束光束砲電筒950x2(1900)2*
[全]全砲發射全彈

r後 正義ms左面盾

[近]MA-M01 光束軍刀(二刀流)拔刀格鬥12255刀倒(200)

[中]迴力標迴力標14002/追蹤 緩
[中]M9M9 機關砲塔機關槍??/
[亂]亂舞

技能

2自由與正義Hp50%機動力、速度及移動速度上升;傷害判定最大化;[全隊防禦力上升;雷達顯示敵軍位置]

SS rank ZGMF-X10A Freedom(Gundam Seed Destiny)

機體名稱

SS 自由(Seed Destiny)r前 開翼ma左面盾

[遠]MMI-M15 電磁砲磁軌860x2(1720)2/
[中]MA-M20 光束步槍短粗光1350?/
[遠]M100 等離子收束光束砲電筒900x2(1800)1*
[全]全砲發射全彈

r後 閉翼ms左面盾

[中]MMI-GAU2 近接防禦機關砲機關槍??/
[近]一閃(削救世人棍)連技?1+n+1倒
抽彈
[亂]亂舞

技能

S rank ZGMF-X13A Providence

機體名稱

S 天意r前
ms左面盾

[遠]MA-M221 光束步槍(高功率)定槍14501/
[中]MA-M221 光束步槍光槍1225?/
[浮]背部龍騎兵浮游?5

[浮]浮游

r後 裙甲龍騎兵x6飛出、環繞ms左面盾

[近]MA-MV05A 複合兵裝盾(光劍)拔刀格鬥11504刀倒(250)

[中]龍騎兵齊射集束光?x62/
[無]

[亂]亂舞

技能

2面具男之恨Hp50%防禦力及機動力上升;傷害判定最大化;必殺技傷害上升30%;雷達顯示敵軍位置

SR rank ZGMF-X13A Providence(Shield Beam Gun)

機體名稱

SR 天意(盾光槍)r前
ms左面盾

[近]MA-MV05A 複合兵裝盾(光劍)拔刀格鬥12005刀倒(200)

[中]MMI-GAU2 近接防禦機關砲機關槍100x2*5(1000)?/
[浮]裙甲龍騎兵護身浮游?6
護身
[浮]浮游

r後 背部龍騎兵飛出、環繞ms左面盾

[中]MA-MV05A 複合兵裝盾(光束槍)光槍600x2(1200)6 彈夾/
[遠]MA-M221 光束步槍粗光14008/
[中]龍騎兵齊射集束光?1/
[砲]全砲齊射掃射

技能

2面具男之恨Hp50%防禦力及機動力上升;傷害判定最大化;必殺技傷害上升30%;雷達顯示敵軍位置
回復

唔知你想點 但都支持你既
回復 支持 反對

你唔講天意 都唔記得盾光槍未出~
回復 支持 反對

我覺得自由幾好用
畢竟自由考基本功, 基本功差根本就悟會識用
自由刀本身不錯, 但主要都係旁身用
至於射擊方面主要唔好龜後, 中至近距離輸岀, 中距用2武收槍射, 近距2武接3武接2武連射, 近距射擊爆發強, 加埋中距射速連射更有效, 手感極棒
話自由係B機, 係佢地唔識用姐
話說回來, 我都唔玩SD了
回復 支持 反對

雖然 不切實際
但都 支持你既
回復 支持 反對

Gameone呀,我求你還番D AC比班玩家,同公會既fd大都被封,
就快聖誕節,希望G1你派番D AC比人
回復 支持 反對

Gameone呀,我求你還番D AC比班玩家,同公會既fd大都被封,
就快聖誕節,希望G1你派番D AC比人 ...
henry9207 發表於 16-12-2014 21:36

我都希望快d解封
如果唔解封 sd就會一直愈黎愈少人
我地呢d冇比人封都會開始唔玩

唔知你想點 但都支持你既
工口仔 發表於 16-12-2014 13:34

機設妄想lol
姐係如果我可以重新設計過d機 我會咁樣設計

我覺得自由幾好用
畢竟自由考基本功, 基本功差根本就悟會識用
自由刀本身不錯, 但主要都係旁身用
至於射擊 ...
UIOPRT 發表於 16-12-2014 20:35

其實自由真係好劣勢
要講光槍 SZ果枝更加順
要講實彈 00果d線性炮勁好多
如果一樣技術 始終都係用果d機有優勢
我覺得如果用自由 真係三個武器都要發揮得淋漓盡致先可以係S場同眾多新S匹敵
而且一個失誤隨時半條人命
絕對談不上好用
我用既時候多數為隊友分散對面既注意力 部件加機動lv3 垂直無限噴 刀速同埋ex
刀成日用 除左走位之外都要攞黎劈人
自由內置氣唔多 未開技好難控制 開左技如果冇垂直無限噴都要好小心

另外 B機自由係指himat而言

雖然 不切實際
但都 支持你既
~Zero~ 發表於 16-12-2014 21:29

thx
對於內容有冇咩意見?
尊重原作? 平衝? 好用?

你唔講天意 都唔記得盾光槍未出~
bevisyin 發表於 16-12-2014 19:07

重有大拿拿成6粒浮炮係腰度 再加埋火神炮
原作天意可以狂噴流星噴到人地要爆甲
sd成部機得一把槍用sosad 一三武攞黎擺
回復 支持 反對

除左天意既諗得唔錯之外,基本上前面既都只不過係轉左武器位置....但都支持喇
回復 支持 反對

回復 1# freedom040542

SR rank ZGMF-X13A Providence(Shield Beam Gun)

機體名稱
中距離

天意高達(盾光槍)r前
ms

[近]複合兵裝防盾系統(光束軍刀)拔刀格鬥12005刀倒(//

[中]複合兵裝盾(光束槍)束連射30030//

[近]複合兵裝防盾系統(光束軍刀高出力)格鬥35001刀倒//

[近]亂舞型必殺

ms

[中]76mm CIWS機關槍25040//

[遠]MA-M221 光束步槍粗光14008//

[浮]龍騎兵系統護身浮游?5//

[中]
全彈發射型必殺

技能

1反中子干擾器(天意高達盾光槍)Hp50%推進燃料無限(跳躍使用的燃料按正常消耗),實彈傷害減少50%,雷達顯示敵軍位置

2複製人的憎恨Hp40%裝填速度、射程上升、防禦力及機動力上升,龍騎兵必殺技傷害上升30%,
回復 支持 反對

自由應該可以再脫離動畫框框既印象
將磁軌砲設成長期展開
類似S級全裝甲7號機R後咁
砲身不摺疊就能加快發射速度
手動連發可將磁軌砲整成類似掃射
再利用實彈既特性造成範圍轟炸既效果

如果覺得我表達得唔好~望見諒

回復 支持 反對