打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 久違的機設妄想系列(第二彈--EW機) 中意ff既朋友請入

雖然冇乜人回應 但事關手頭存貨真係好多... 所以照po!

第一彈連結: http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4505600&;extra=page%3D1

p.s. 技能有些也有重設

以下內容純粹筆者虛構 如有雷同實屬巧合

首先 有幾個前設重點
1. 磁軌統一為類似00系的線性炮 速度係所有彈道實彈中最高
2. 短粗光是我發明的東西: 它擁有現今sd中S機再生二武的軌跡及範圍, 一般光槍的射程, 係數大約1350, 中距離武器, 除左seed destiny自由之外, 還會在FA-ZZ等機體應用
3. 拔刀格鬥是有拔刀動作的格鬥, 格鬥是沒拔刀動作的
4. 連技是要回彈的格鬥
5. 係數欄之中, x 代表齊射, * 代表分開射

如是者 請enjoy~

S rank XXXG-00W0 Wing Gundam Zero (Endless Waltz)

機體名稱
武器名稱性質係數彈/刀數硬直特殊

S 飛翼高達零式(ew)r前
ms左右盾

[近]光束軍刀拔刀格鬥12005刀倒(200)

[遠]破壞來福槍(右手)上粗光14754/
[中]機關砲機關槍??/
[全]全彈

r後 翼展開 砲擊模式[慢,霸]ma無盾

[遠]雙管破壞來福槍電筒狙900x2(1800)1*狙倒
[遠]雙管破壞來福槍電筒800x2(1600)3 彈夾/
[無]

[砲]掃射

技能

1紅噴
氣量及回氣速度上升

2零式系統Hp50%攻擊速度上升;傷害判定最大化;雷達顯示敵機位置;自動鎖定距離上升

加農模式

S rank OZ-00MS2B Tallgeese III

機體名稱

S 多魯基斯IIIr前
ms左面盾

[近]光束軍刀拔刀格鬥12005刀倒(200)

[遠]米加加農砲(步槍)粗光14006/
[遠]米加加農砲(加農)電筒19001*
[砲]米加加農砲(加農)掃射

r後
ms左面盾

[近]電熱鞭格鬥10505刀倒(125)

[近]電熱鞭鞭連技??
抽彈
[無]

[亂]亂舞

技能

1ms格鬥術
格鬥追加傷害

2和平使者Hp50%[全隊防禦力上升;氣量及回氣速度上升]

S rank XXXG-01D2 Gundam Deathscythe Hell (Endless Waltz)

機體名稱

S 地獄死神高達(ew)r前 開翼ms背面盾

[近]光束鐮刀拔刀格鬥12005刀倒(200)

[中]鐮刀劍氣劍氣(光)14005/
[技](近)迴旋斬迴轉連技?1+n+1倒
滑鼠反轉 [反鎖定,變成黑團]
[亂]亂舞

r後 閉翼ms全面盾

[近]光束鐮刀拔刀格鬥15503刀倒(334)

[中]火神砲機關槍??/
[無]

[亂]亂舞

技能

1防禦力上升
防禦力上升

2超級ecm干擾Hp30%反鎖定;待機狀態時機身變成黑團;雷達顯示敵機位置

S rank XXXG-01H2 Gundam Heavyarms Kai (Endless Waltz)

機體名稱

S 重砲手高達改(ew)r前
ms左右盾

[近]砲管撞擊格鬥17002刀倒(500)

[中]二連裝格林機關槍機關槍??/定射可能
[中]心口格林機關槍定射機槍?1*
[全]全彈

r後砲門全開[慢,霸]ms全面盾

[中]全身機關槍齊射長射機槍??*
[中]全身飛彈飛彈?4/
[無]

[砲]全身機關槍齊射掃射

技能

1小丑之淚Hp70%機動力及移動速度上升;回彈速度上升;機關槍追加傷害
2鐵壁防禦Hp30%防禦力大幅上升;機動力及移動速度下降

S rank XXXG-01S2 Altron Gundam (Endless Waltz)

機體名稱

S 雙龍高達(ew)r前
ms無盾

[近]龍爪拔刀格鬥15503刀倒(334)

[中]龍爪(右手)拉鉗?1*追蹤
[亂]亂舞

r後
ms無盾

[近]雙頭光束三叉戟格鬥10505刀倒(125)

[近]戟迴轉衝刺轉衝連技?n+n
[無]

[亂]亂舞

技能

1熟練之搏擊手
抗遠距離武器

2強者之傲骨Hp70%氣量及回氣速度上升;格鬥追加傷害

S rank XXXG-01SR2 Gundam Sandrock Kai (Endless Waltz)

機體名稱

S 沙漠高達改(ew)爆甲前 抗光斗篷裝著ms抗光60%(3000)

[近]電熱彎刀拔刀格鬥15503刀倒(334)

[中]電熱彎刀(投擲)迴力標14002/追蹤 緩
[亂]亂舞

爆甲 無抗光斗篷ms

[近]電熱彎刀拔刀格鬥12255刀倒(200)

[中]電熱彎刀(投擲)迴力標14002/追蹤 緩
[近]電熱彎刀短衝連技?1+n+1倒
[衝]衝刺

技能

1防禦力上升
防禦力上升

2溫拿家之徽章Hp50%[全隊防禦力上升;雷達顯示敵機位置]
回復

S wing好似冇咩分別(雖然都明冇咩可能會有變...), 5刀我就覺得無咩可能,畢竟未見過有4射3遠既遠距離機有5刀。除非轉SR機,R前1武5刀,2武機槍,3武格連(電影彈),R後1武來福槍X2(中)(低出力)(齊射)(硬直),R2武來福槍X2(中)(低出力)(分散)(標準),R3武來福槍X2(遠)(高出力)(齊射)(倒地),咁就有可能出5刀,SP就自然亂舞+地圖炮

S 多3 R3整個飛踢/盾撞就又多一部SR分分鐘R後SP係突擊仲爽

S地死 R前2武轉格連,R後1武先劍氣,刀槍分離又可以8刀,一套秒人應該冇難度

S重 ...

S雙龍 呢個真係OK,有得諗

S沙漠 將R後2武轉格連/一刀倒就=X1FC

support U!
回復 支持 反對

D近戰機有得r,正好多
回復 支持 反對

S wing好似冇咩分別(雖然都明冇咩可能會有變...), 5刀我就覺得無咩可能,畢竟未見過有4射3遠既遠距離機有5刀 ...
SoulRayster 發表於 17-12-2014 20:42

睇原作唔係好覺wz ew有用刀 畢竟ew太短 >.<
無端端有SR又唔係缺武器 好怪...
我參考play station果d高達game發現wz枝炮從來都唔會整做光槍 所以我既設計整番佢做上粗光
另外其實包機五刀都好罕有 所以好難參考
但當中最出名既f91 雖然得兩個遠距射擊 但大部份時間佢都剩係用呢兩個遠距射擊
火神炮同光槍一定冇wzc枝機關槍用得多
再者 其實f91個劈人mode都係得枝遠槍
所以我覺得ok XD

我唔知多3用過飛踢盾撞 可能冇留心睇0.0
但武器都齊哂 冇理由再出SR... 又冇咩特別系統
唔通出個火神炮版咩=3=" lol

我覺得地死有全格會太屈... 而且參考full boost
地死開翼後放劍氣同劈人 基本上都係招牌動作
r後其實係想補番現今sd既s死果種作戰方式先咁設定
但最大唔同就係死神冇左隱形!

S重其實改左技能lol
想佢機動性高d

雙龍我其實猶豫緊r前一武係兩刀定三刀好
因為鉗類格鬥有兩隻代表機都係兩刀
但兩刀好似廢d

S沙真係唔識設計... 武器真係好冇特色...
企後場掟迴力標+指揮就ok了...
全格好似冇咁容易keep指揮技....
回復 支持 反對

D近戰機有得r,正好多
carbon159 發表於 18-12-2014 21:57

我諗緊多3如果r後一武好似SR再生咁 reload down
會唔會太屈lol
回復 支持 反對

睇原作唔係好覺wz ew有用刀 畢竟ew太短 >.<
無端端有SR又唔係缺武器 好怪...
我參考play station果d ...
freedom040542 發表於 19-12-2014 19:36

WZ: 唔好忘記A wing同AR wing,AR wing係(光束軍刀裝備),咁就由A變AR,裝備同樣咁多但都可以出多一台,S wing我諗都可以咁樣出多台SR ,而且6武咁既配置,俾S就強過頭(畢竟帶硬直倒地格連=_=)。另外只要得1個或者2個遠武就可以俾5刀/4刀,最大例子就係SR百式,R前2近1中,R後1中2遠,仲要係5刀帶格連(電影彈),所以我都係參考SR百式黎改。雖然F91係5刀,但重點係佢只有2個遠(仲有一個係倒地添),而你個idea就有3個遠,我覺得咁就未免太OP,又可遠射又可5刀自保,所以我諗不如參考SR百式就可以有5刀,4刀就參考SR F91。p.s 棒子一向出法都係大同少異。

多3: 我都唔知佢有冇用過飛踢/盾撞XD,我見你個配置就唔知點解好想加個飛踢/盾撞俾佢XD。但如果俾S佢又真係唔多適合,5個武都咁勁,你話2武變3殘彈(1600系數回3.5秒/發),R1變3刀就岩岩去番S機範圍。

地死: 拿拿拿,整多個XX式樣/XX裝備就一定可以去SR/SS架喇 我無玩full boost所以我唔清楚係咪開翼有劍氣,但呢排棒子鐘意玩刀槍分離/8刀,睇番BR部死神又係3近8刀格連帶倒地,所以我覺得咁出既可能性會大D。大不了1武系數削到1050 or 950,2武分3段頭2段計3刀最後強制倒地系數加埋3550,3武系數唔變,咁就唔會太屈了

S重: 作為一個炮台,技能加機動我就唔多睇好(你見佢R後機動極低就知佢唔多想郁XD),基本上除非你想練技術或者你走位風騷,否則大多數人都會企係到慢慢對射,睇下邊個防高

S雙龍: 你係想講華沙哥同阿斯特龍?華沙哥係格連黎而且分3段最後強制倒地,而阿斯特龍都係3刀,所以你個idea唔洗點改

S沙漠: 你想玩keep技都得,1技要轉防禦指揮,咁就中場都有穩定輸出,否則就可以考驗玩家對時機既判斷,係爆甲定唔爆甲?衝定唔衝?係扑街定no / poor / guy?換言之姐係開場爆甲玩無雙,1命就放下血開技唔爆甲龜中後場補刀
回復 支持 反對

多III真係要改
回復 支持 反對