查看: 3240|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 海外玩家既痛苦

小弟自從過左英國之後, 愈打sd就愈灰
因為英國網絡得5MB, 所以lag機delay無話可說
例如開格格人會比人話次元斬 其實次元斬問題係雙向既
次元斬成因係雙方接收同發送信息既時間唔一樣
假設delay者發送 [開格格中人] 既信息, 經過sd server再去HK本地玩家既電腦 成個過程需時2秒
delay玩家格中人 HK玩家要兩秒後先會知道呢個"事實"
但係HK玩家已經唔係本來既位置 (你feel到有機會比人斬唔會唔走掛 )
所以係HK玩家眼中 自己已經飛開左 但delay玩家斬緊你兩秒前個位
同樣道理 delay玩家一樣要兩秒後先知 "你飛開左" 既事實
係delay玩者眼中 會變成自己斬斬下HK玩家 對面又無啦啦飛開左
最重要既一點係 HK send信息比delay玩家一樣需時
(你唔會同我講delay player send message 比你要時間, 你send 比 delay player可以即時收到咁onJ掛 )
HK玩家斬中delay玩家 delay玩家一樣會feel到次元斬
delay玩者飛開左 HK玩家一樣會見到自己斬緊人 人地又飄走左

開槍打人一樣有問題
兩邊都會見到對面開槍打自己之前個位 然後扣血
不過次元槍問題無次元斬咁過份同黑人憎
因為開槍既信息遠比開格格人既信息細 (SS既原理加HKF server廢)

其他常見既問題 例如卡R
sp幾秒後先識開 又要多幾秒先判定打中人(次元sp)
打到人0血唔死 一兩秒後先識爆機
等等現象一樣可以用 "信息發送接收需時" 黎解釋

既然delay玩家同非delay玩家都會面對同樣令人抓狂既現象
接落黎就只係睇雙方對應次元現象既熟練程度
delay玩家接觸次元現象多 自然會習慣係delay下戰鬥
但係對於好少面對次元現象既HK玩家 再加上HKF "唯我獨尊", 毫不considerate既風氣
大多數只係好似癲狗咁不停hi人地lag機delay
又無考慮到delay玩家一樣面對同樣現象

終於發完火打完段文
我終於明白Billson大爺你既苦況
同時感謝HKF有心人士既體諒
當你地知道小弟係英國讀書後都無再講難聽既說話
有人叫我做"次元斬哥" 其實我唔介意 因為我的確係
有機會等我返HK後可以係無次元現象下較量一下
不過唔知隻game可唔可以頂到我返黎
回復

少少delay俾人講到好似開掛/神lag,仲俾某人狂踢/歧視先慘
不過都係睇lag的程度(好睇時間),我用vpn所以唔係好lag
有時太多人一齊上網,網速慢,真係lag,自己都會知
俾人話,我會講句sorry,轉用狙,少出刀
我現在都無打sd,快要考試
希望sd不要執
回復 支持 反對

除左去網吧玩之外= =
真係好灰 場場都delay 好就1 慘就2秒.....唉
搞到唔想玩......
回復 支持 反對

回復 3# bevisyin

玩台服lor
回復 支持 反對

回復  bevisyin

玩台服lor
UIOPRT 發表於 18-4-2015 10:15

我有唔少機~買過唔少點(唔夠壕多)
台服得幾部機.....唔係話轉就轉

玩得辛苦咪唔玩住先 仲多左時間讀書......(辛苦4年後 人生都唔同晒)
回復 支持 反對

已完成旅程的海龜路過
回復 支持 反對

回復  bevisyin

玩台服lor
UIOPRT 發表於 18-4-2015 10:15

放心 台服唔止delay勁過港服 重會畫面lag機
回復 支持 反對

回復 7# freedom040542

佢係台灣讀書,所以我建議佢玩台服
回復 支持 反對

回復 5# bevisyin