查看: 4742|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術討論] 這應該算技術的一種...

有時候真的很煩人
賣個東西
買家就密語/飛信留這麼一段話
「我想買你的糧食,但我收1000m=1,要就賣。」

因為我都長期累積大量物品,久久才大量賣。
比如最近,整理眾多角色後,發現已達7XX個糧食可賣...

有人「我一次買大量,可否便宜一些?」
而這種便宜是指"擺2000m,要求便宜到1300m"...
當我無奈回應:700m不叫便宜一些...
買家:你本來就比別人貴,市街1600能收到。
...
..
.
於是我就不回應了
"你可以去收你所謂的1600啊,我又沒拿刀拿槍押著你來向我買..."

買600個糧食
就算我本打算賣1600萬
一砍300萬
300萬*600
你覺得差別有多大呢?
96E變78E
回復

推薦
cheman 發表於 20-11-2016 17:48
香港人就係咁,成日講埋啲on9野,話人地平過你,死要你平,唔平就唔買,都唔諗下自己講啲野幾logic fail。佢係平 ...

一切都是供應和需求。

如果你想放放不出,都要平
如果他想收收不到,都要升

想減成本是資本的需求,自然要有各種方法。

如果你認為手段拙劣(不是卑劣)
狠狠咬一口,錢入袋後偷笑方為正理
再識做,加個好友長期咬,你就是箇中大師
回復 支持 1 反對 0

香港人就係咁,成日講埋啲on9野,話人地平過你,死要你平,唔平就唔買,都唔諗下自己講啲野幾logic fail。佢係平過我既你一早同佢買左啦,仲洗係到同我吹咩~
之前放馬套,神套,放到我出曬火,先唔講放飛機個啲,前一日講岩個價,臨比錢再殺價個啲真係頂佢唔順。如果你講句,有人平過我,所以你唔同我收啦~我都心甘命抵,買賣從宜,唔夠人平冇得怨。

好似我套馬套咁,我放$2700,自問全場最平,有人可以同我講有fd放佢2500,問我2300放得唔得,唔得就唔同我買,我話好啊,就block左個佢whatsapp。條友見我竟然真係唔賣佢先死死地氣pm我話照收,但我已賣左o3o 擺平格到最平再殺價,最憎哩啲!
回復 支持 反對

cheman 發表於 20-11-2016 17:48
香港人就係咁,成日講埋啲on9野,話人地平過你,死要你平,唔平就唔買,都唔諗下自己講啲野幾logic fail。佢係平 ...

我覺得最7係佢搵反你
回復 支持 反對

你聽講未?

誰care誰輸

賣買就係一個試你低線~

我平時假如賣一樣野,我期望賣出價當1E

我個設價起馬1.3E

當你好像平左小小1.2E比佢 ,對面同時又會壓你 1.1E

最後1.1E 交易完成  如果你見佢收左好長時間,<不是收墳佬>,再屈佢高價D仲得~

好像你玩SHOW HAND咁 心理戰
回復 支持 反對

買賣就是如此,難道還不容許他人出價?

除非你寫明不議。

其實一個F10已經可以,何必呢
回復 支持 反對

我覺得更加討厭係
1)而家巨商D人係唔會出價...死都要你出先
2)當我出左價(市價)  佢地一句唔啦就算 唔會還價   大佬我又唔係吊高黎賣

我以前玩巨商都唔係咁......唔岩價可以傾下先呀 唔洗一句唔啦就唔再還價?  
定係班人想賤價收平野 見我知市價就唔想傾落去?
回復 支持 反對

唔好放棄希望
呢個世界仲有好多好人架
萬能既團友
永遠都出比市價高泥收  1野就收到 唔洗企街收成日
帶升帶任 比任料  唔洗錢/隨便比 唔講價直接OK

我相信每個團都有呢D咁好人既團友
特別係大團 例如冷戰
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 24-11-2016 02:13
我覺得更加討厭係
1)而家巨商D人係唔會出價...死都要你出先
2)當我出左價(市價)  佢地一句唔啦就算 唔會還 ...

讚,我出完價以為自己好瘋狂,結果已近拍賣價
回復 支持 反對

以前買賣野(05-07年), 唔岩價都可以繼續吹下水, 當識多D朋友, 近年好多一野唔岩就惡言相向, 所以都係一般野放拍賣算. 出黎面交果D又係, 臨交易前2個鐘話取消....
回復 支持 反對