收起左側

【加分項目】每周。戀問〞★ 14 「付出」

我自己會選擇一個愛自己的人
因為曾經我試過一個愛他比愛自己的人
相比之下我而家覺得好幸福
因為自己已經唔再需要為左別人既一切而帶來不必要既唔開心
當然佢唔放你走保持住而家呢個關係
係因為佢覺得你愛佢多d對佢好好幸福,
係你覺得佢唔夠中意你...可能佢既中意已經係101%呢
但因為佢既愛有500而399%係愛佢自己!
我覺得好睇你自己想要d咩野~最重要係問自己個心
你想過d咩生活?如果佢可以俾到你平穩既生活,
而你又接受到佢沒有什麼鍾意唔鍾意,
對你又冇不忠,又坦白~其實都可以繼續丫~
人始終都係冇十全十美既,如果佢唔係中意你
跟本唔會同你一齊咁耐啦~係咪?

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 5 下次再努力=]

查看全部評分

回復 支持 反對

我跟她是經過很多困難才一起的

可是因為快要到畢業的日子

我是band1的學生 她是band2的學生

將會被派到不同的學校

但我覺得我們拼不能繼續維繫之間的感情

想她在其他地方尋找其他男生

於是我恨心的跟她說我們分開吧

但我說了之後拼不覺得後悔

但她卻傷心得很

我這樣做絕情嗎?

我做這個決定是對的嗎?

--------------------------------------------

如果係的話 我諗樓主係錯
你知唔知愛情會有大把困難
如果係你地分唔同學校的話
你地又話要分手
我只好講 你同佢唔係愛的好深
加上你唔係跟她是經過很多困難才一起的
你知不知道一個困難後又會有一個比一個勁的困難
愛情是為對方付出,真愛的關係才能夠得以維持

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 8

查看全部評分

回復 支持 反對

冇人做第1
等我做啦∼

很多情侶走在一起後, 漸漸會抱怨對方疏忽自己, 亦會覺得自己付出了很多, 卻從來得不到對方的欣賞. 細心一想, 有時我們很容易誤以為自己付出了的, 對方必然受落; 同樣地, 對方付出了的, 也認為另一方會喜歡. 誤會慢慢加深, 傷害也越來越大.
試想想:-
男的很努力拼勁地工作, 心裡滿希望給予女的一個安樂窩, 每天工作工作再工作, 女的卻抱怨男的沒有時間陪伴自己.
女的很使勁地打掃房子, 心裡滿希望給予男的一個舒適環境, 每天不停地擦擦擦, 男的卻認為她沒有情趣, 只會躲在自己的廚房.

原來給「自己想給」的並不足夠, 做對方「想要的」才可以真正維繫一段關係. 只要每天花少許時間, 聆聽對方的心底話, 一個擁抱, 一聲問候, 一起逛公園, 甚至只是排排坐收看電視節目, 問題已經迎刃而解, 關係也變得親密起來.

男生的比較少說自己想要什麼. 那麼女生呢? 與女性友人閒談間, 大致上是:-
一個溫柔的擁抱 (男生總覺太纏人, 尤其拍拖久了或結婚後.)
一個甜蜜的吻 (同上)
一句讚美 (真假也沒所謂, 但男生就是對自己的她吝嗇呢!)
偶爾男生主動接送回家 (男的只會在追求其間做的事情)
一年一束鮮花 (就是拍拖第一年才會收到)
一起看女生有興趣的電影 (事實男生多會拒絕陪女生賺人熱淚的電影!)
一起去旅行 (幸好大致上也做到)
一段令自己安心及有安全感的關係 (女生一直擔心的問題吧!)

男的也好, 女的也好, 不要再盲目地浪費時間, 繼續做一些不適合對方的東西了, 試試溫柔地問問對方想要什麼吧!
回復 支持 反對