收起左側

[GF/DM] [GFDM x jubeat][大夏祭][純分享] 今日的個人狀況

關閉 [複製鏈接]
儲滿燈就直接玩就得
唔駛上網搞d咩野

不過你打晒課題曲之後 就要上一上ea-gate禁一禁掣先開到
回復 支持 反對

咁你玩gf係全下pick???
我gf係V7個陣開始玩V7尾就千一分...去到V8就千二分...DM就得800- -(ps:我用 ...
danny仔仔 發表於 2012/8/8 00:26

又唔係全下pick既
單色柱只要夠長 仍然係可以勉強上下pick
例如tp2 bass玩BSC/ADV都勉強有個S既
不過EXT過唔到

我覺得鼓同結他都係易學難精
雖然結他比鼓肯定更易就是了

至於jubeat
老實講 好多玩開GF/DM/IIDX既人轉戰jubeat 都會覺得jubeat其實好簡單
不過jubeat開歌方面麻煩係正常既

因為GFDM收錄既版權曲唔多
所以一開始就可以揀既歌
就除左果堆版權曲 仲有唔少既原創曲同全部舊代既原創曲(先不要理上代climax

但係jubeat實在太多版權曲(呢個係jubeat既賣點)
所以一開始可以揀既歌 接近九成都係版權曲 而原創曲(包括舊代原創曲)就會放晒落解禁系統裡面

所以剩係集中講呢個活動既話
jubeat玩家既難點就係「唔識玩GFDM」 而GFDM玩家既難點就係「開歌好麻煩」

========================

我吾知幾點出去玩架...我要等埋男友同朋友...但收工收1點-.-''
yanho123 發表於 2012/8/8 07:59

你預我1點幾出沒就是了
回復 支持 反對

我覺得就算我千一左都未必玩到tp2 bass ext
況且如果要我係V8打上千一既話 我諗出到XG8我都仲未打到

另外不要連帖(茶
用一用編輯功能吧

===============================

至於可唔可以未開第二首就先開第三首...
應該是可以的
回復 支持 反對

想問下版主你星期五幾點得閒及去到??
我果日會好早到架...下午時段...但夜晚會走的~ ...
yanho123 發表於 2012/8/9 08:03

抱歉呢我今日冇咩時間上到線
所以唔可以即刻答到你

我大約一點幾到 應該

哈...今日打咗$5必,冇用咭打,竟然第一首就比我ran中咗​ギタ・ドラ・jubeat大夏祭りのテーマ,我即刻o咗,初見9​1-0-,人地用幾千蚊先玩到我用5蚊就玩了,第二首polyg​on打97,我又-0-了,最慘嘅事黎啦,話說打完鋪必就去咗又dinner,食完我呀媽買咗張新八達通比我,我又再次-0​-了,因為岩岩打嘅分冇save到,只係影咗相(polygon​)影唔切,我之前仲有ran過double impact(初見854k),rush(初見954k),歌之翼(初見935k),仲有逆ナンされた(初見92),另外係ipad(iboogie)打double impact 94,riot of color 964k,800nm 979948推極都上唔到98(殘念中)
Killer乂天剎 發表於 2012/8/10 00:16

キタ!ドラ!ユビート!
果首大夏祭theme真係算易
雖然d同押的確係好煩就是了

不過又唔駛用幾千蚊去開既(計埋宜家個活動 宜家煲起 其實唔駛一千都得
但係人地開左首歌既話 就可以狂揀黎玩...見人見智啦呢d

八達通...嗯...其實我唔係太鼓勵d人用八達通玩
最起碼你需要插入去IIDX 或者嘟落GF/DM都可能會冇反應

今朝終於開哂所有歌
tbs ranking都因為咁出奇地高 (汗)
bennyyam0614 發表於 2012/8/9 22:53

宜家開歌速度應該會係直線上升
多得個早上優惠
回復 支持 反對

出門口了(茶

今日應該會開到SUMMER HOLIDAY...掛...
回復 支持 反對

相信好多人都未開哂+打哂3隻難度既歌...
bennyyam0614 發表於 2012/8/10 15:31

呢首既話 其實我三個難度已經打晒
全靠某部機既1.5

不過RoC未打過(始終仲未開到
另外除左上面果首同PHOTOIMPACT之外 其餘曲既BSC/ADV都未打
回復 支持 反對

因為成日好自然就講左做PHOTOIMPACT

=================================

聽冰仔講 北角係有得包機
但係我唔肯定
回復 支持 反對

1. 恰巧之前更新過GFDM教學個post 有講過下個踏台
其實只不過係玩Effect用 增加少許電結他既真實性(你無視都得既
至於實際上d Effect係點樣...自己去試吧

2. 個轉扭...
之前GF V系都有果個轉扭 係用黎轉Effect/更改歌曲排序
不過XG就...我記得我點轉都好似冇咩效果 我聽日去試下
回復 支持 反對

我真係冇留意到原來係用黎較大細聲
不過本來都已經ok大聲 冇咩點發覺
回復 支持 反對

我近排都應該唔出旺角住
如果去沙田既話我諗應該幫到你既

不過你係可以搵人幫拖
而且你自己先試試看吧
GF果邊我已經幫你刪除了三行按鈕(記得入option較慢個速度
DM果邊我唔記得左幫你set自動腳 你自己入option弄吧
回復 支持 反對