打印 上一主題 下一主題
收起左側

信長討論區-v-"

原帖由 池少~ 於 2007-1-9 19:05 發表

明智兵力較德川多 佔地也比德川多 雖然只統治了十多天-.-

=_=講手下又講返地做咩
有能人既話地唔係一個問題
回復 支持 反對

原帖由 池少~ 於 2007-1-9 19:05 發表

明智兵力較德川多 佔地也比德川多 雖然只統治了十多天-.-

但德川卻能打敗 打敗了明智家的 豐臣家(於小牧長久手)
回復 支持 反對

原帖由 小稻 於 2006-10-18 22:12 發表

絕對不可能。

如果秀吉知道光秀要謀反的話,有必要跟毛利議和嗎?

如果秀吉知道光秀要謀反的話,有必要打天王山之戰嗎?

另外,信長成功逃脫的話,我相信他最有機會是逃往加賀。

加賀是什麼地方?是前田 ...

前田利家同吉吉是最忠心的
五大團(係米咁叫??)入邊
一益同光秀感覺想最唔忠心
回復 支持 反對

原帖由 lmcb0002 於 2007-1-14 02:06 發表

一益同光秀感覺想最唔忠心

係五大老

沒人知佢地內心所想,但係從行動上,最忠心應該係利家

秀吉佢把口就話為信長報仇,事實上如果沒著數佢都唔會係拉大旗第一個出黎話同光秀死過

可能有人問:咁德川呢?

德川名義上係一個大名,但事實上或行動上,信長已經將德川家領土,德川家將領當為自己既領土,家直(家臣的家臣稱為家直)

我唔知我有沒講過,信長死時,家康想自盡:「信長死了,德川家的武運也完結了!」但被本多忠勝阻止

好了,這篇文不是白打,我要留下題目給大家討論。

有人喜歡用杜鵑來形容三位天下人 - 信長,秀吉和家康的性格

信長:杜鵑不唱歌,我便殺了他!

秀吉:杜鵑不唱歌,我便想辦法要他唱!

家康:杜鵑不唱歌,我便等他唱!

這句說話都應該沒人懷疑,但你們覺得家康真的靠運氣和忍耐才得到天下嗎?

運氣方面,家康面對初年被武田家攻至松濱城下,之後於伊賀被困,還有一次忘了-﹏-

這三項被認為家康人生中面對最大的難關。

而忍耐方面,信長因懷疑家康的兒子和敵人內通,而下令殺死他,家康也照做(又一証據顯示信長早就把家康當成自己的家臣= =)

大家認為,家康是靠好運,還是靠實力,忍耐去得到天下呢?
回復 支持 反對

原帖由 小稻 於 2007-1-15 23:41 發表

係五大老

沒人知佢地內心所想,但係從行動上,最忠心應該係利家

秀吉佢把口就話為信長報仇,事實上如果沒著數佢都唔會係拉大旗第一個出黎話同光秀死過

可能有人問:咁德川呢?

德川名義上係一個大名,但 ...

德川都有係靠幸運同忍耐先統一到ge

因為三方原之戰,德川好幸運先逃過一死,武田信玄又患上急病...

另外,秀吉攻打朝鮮,伐九州,豐臣各個大名ge戰力都嚴重消耗

但德川冇被徵調,才得已保存實力

原帖由 lmcb0002 於 2007-1-14 02:06 發表

一益同光秀感覺想最唔忠心...

五大老入邊冇一益同光秀- -

五大老分別係德川家康 
前田利家 
宇喜多秀家
毛利輝元 
小早川隆景(死左之後,上杉景勝做左)

當中以德川勢力最大,成2百幾萬石~_~

回復 支持 反對

原帖由 哈利波仔 於 2007-1-16 13:12 發表

德川都有係靠幸運同忍耐先統一到ge

因為三方原之戰,德川好幸運先逃過一死,武田信玄又患上急病...

另外,秀吉攻打朝鮮,伐九州,豐臣各個大名ge戰力都嚴重消耗

但德川冇被徵調,才得已保存實力

...

唔係豐臣五大老
回復 支持 反對

我最有興趣知真田幸村 係咪真係殺過去德川面前 ?因為我玩war3係咁講
另外 我想知 上幾頁 有個人介紹本多忠勝 有句話本多忠勝

東國唯一猛將本多平八、西國唯一猛將立花宗茂

本多平八是誰?   立花宗茂與本多忠勝比 邊個勁?
回復 支持 反對

係魔獸到我就知係本多win硬
回復 支持 反對

原帖由 tommy416 於 12-1-2008 06:09 PM 發表
我最有興趣知真田幸村 係咪真係殺過去德川面前 ?因為我玩war3係咁講
另外 我想知 上幾頁 有個人介紹本多忠勝 有句話本多忠勝

東國唯一猛將本多平八、西國唯一猛將立花宗茂

本多平八是誰?   立花宗茂與本多忠 ...

本多平八姐係本多忠勝 真田幸村死前的確攻陷德川本陣 最後陣亡  立花同本多邊個勁我就真係唔知了
回復 支持 反對

點解信長軍
冇一個人知道明智會反嫁!!
回復 支持 反對