收起左側

[轉貼] [轉貼][喪屍x血腥 有少少粗口]沒有強大火力!只有普通的武器!(第1~第10話)

第三話來了

第三話:目的地:沒有?!

我們來到附近的油站。

我:警車用邊種油架?
軒:是但啦,入最貴個隻啦,還掂而家都唔洗錢啦
姑:我入去拎d野食
我:記得要拎d擺得耐架!

我和軒開始入油,而就在軒的姑姐進去的便利店傳來槍聲

我:入面有喪屍呀!入去幫拖!
軒:ok!

我們進去後,發現軒的姑姐被多隻喪屍圍攻,我們拿起自己的手槍,向喪屍射擊,對於體能欠佳的我,用雙手持槍,發射後也被後座力弄得身體停下了1秒。

我:妖,咁多喪屍,我用返豬肉刀好過

軒的體能一向比我好,所以他一直用槍射擊,而我則不停地斬殺,終於殺光了在場的喪屍

我:趁而家拎野食再返車食啦!
姑:ok

搜刮後,我們在車上食用了在麥當勞搜刮的部份食品,再開車離開。

我:跟住去邊呀?
軒:不如返大陸呀!
姑:大陸可能仲多喪屍喎
我:咁唔通留係香港咩?而家都變左災區啦
軒:不如搵架飛機
回復 支持 反對

都唔錯好睇的故事!!比心機再作
回復 支持 反對

吾系我作的...我見這文吾錯我就轉貼一下囉...
作者:被忘記了
吾系樂古的
回復 支持 反對

超好看-_________-""十卜到爆
回復 支持 反對

真係唔錯wor..加油啦...一日貼一話都唔錯十卜*~
回復 支持 反對

杰開過槍都仲有5個彈匣=_=
回復 支持 反對

幾好...希望你快d post下段
覺得搞笑多過恐怖._."
回復 支持 反對

真係好好笑下~.~支持~~~~~
出快D唷~~
回復 支持 反對

好好睇呀^^
幾時有第4集???
好想睇佢點走佬-口-
回復 支持 反對

第四話:疑問

上一回講到我們到了警局。

我們實在不敢相信眼前看到的事實,屍體被尖刺釘在牆壁上,釣ЁQ刺穿頭顱,腦漿溢出。又有些被刺穿心臟,滿地都是血跡。

我:呢d全部都係差佬黎架?

軒:我諗係喇,隱約都見到佢地著住制服,但係點解會咁?警局裡面應該有唔少槍架?

姑:喂!小心!

軒的姑姐一槍就射破了一隻來襲喪屍的頭顱,我和軒都拍手叫好。

我:我發現左d屍體身上面都有一個共通點,就係全部都無哂配槍。

軒:可如我地去槍庫睇下啦(筆按:感謝小火神)

我們到了槍庫,卻發現所有槍都被一掃而空,地上有兩支槍,分別是ak47和M16。

軒:哇∼M16呀∼我想要好耐架喇∼

我:咁我要把ak啦,我都想要好耐

很碰巧,地上有十個彈匣,令人覺得這一切也太巧了。

我:喂,咁橋既?係唔係有人擺低左d槍呀?

軒:可能係d人拎走左d槍之後跌左一兩支者∼

我:咁無理由地下d彈匣都係岩用架.......

軒:上左車先再講。

我們原路回去,奇怪的是沿途居然沒有喪屍,實在奇怪。

姑:點解除左我殺左個隻喪屍之外就無其他喪屍既?

我,軒:點知.....

我們回到車上,我想起事件發生後的種種事件,覺得很奇怪。

我:其實我一路都覺得好奇怪,我係屋企衝過黎個陣只係見過一隻咁大把既喪屍,上天台個陣都淨係得一隻喪屍咁多,警

車又咁岩係我地必經之路個度,油站又係得好少喪屍,警局仲要得一隻,d槍又有兩支係地下,地下d彈匣仲要係岩用既!你地覺唔

覺得有人幫緊我地?

軒:咁咪好囉,我地本身子彈少,射擊能力又唔好,有人幫我地殺喪屍都唔錯

我:我總係覺得事情唔會咁順利.......

軒:妖,你咪係度發悲觀論啦,再嘈我閹左你!

姑:咪嘈住啦!跟住去邊呀?

我:去黃大仙啦,我有fd住係個度

我在種種疑問下再開始旅程。

(待續)

後記:

謎之聲:喂,又話得普通武器,無強大火力既?點解無啦啦又走個兩支勁槍出黎?

我:但係得十個彈匣呢.......光速咁快用完

謎之聲:我就唔信你一話用得哂

我:到左下一話你咪知囉(說罷,擊飛謎之聲)
回復 支持 反對