查看: 6951|回復: 69
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[轉貼] [轉貼][喪屍x血腥 有少少粗口]沒有強大火力!只有普通的武器!(第1~第10話)

如果想轉貼此文,請pm我或者在此留言告知我(我會問一下原作者可不可以給你轉貼),得到他的同意就可,另請加上作者名稱:被忘記了
作者系第二個討論區的..千萬吾好隨便轉貼人地既作品..一系等我幫你地問!
多謝合作
[[onion_34]]

第1~3話 P.1      第4~8話 P.2      第9~10話 P.3

第一話:The begining of nightmare

我係一個十二歲既普通中一生,本來我是非常平凡的,卻因一次事件而令到我變得不再平凡..........

[半年前]

那天我坐在電腦前準備打機的時候,卻發現msn在線的人數居然是零?!

我:唔係呀化,唔通..........連msn,都唔鍾意我呀?
此時,電話響起,是我的好友軒(小學時的好友,跟我一樣有打機的嗜好)

我:moshi moshi?(日文的「喂?」)
軒:呢個時候你仲得閒玩野?而家好多地方都有喪屍呀!我都係用手電打比你咋。
我:頂,你打機打到上哂腦就唔好搵我黎玩啦!
軒:妖,同你講都晒氣,而家無電視睇架喇,你開黎睇下。
[我一向都是不信這些東西的,卻好死不死讓我成功看到電視節目]
我:你去食屎啦,喪你個頭,而家新聞講緊陳冠希單野喎,唔通你想話陳冠希變左喪屍?
軒:同你講都晒氣.....你自己慢慢等死啦!8
[軒掛線了]

我:哇,講兩句者,使唔使cut線呀
[然而,接下來我聽到的卻是令我畢生難忘的一句。]

(整個電視畫面變成黑色)
人(似係新聞報導員):咁多位好.......警方發表聲明.....現時香港已成為災區.......呀!!!!!
(電視傳來一陣令人毛骨悚然的咬食聲,持續了五分鐘,再傳來一陣叫聲)
我(心想):咪住,呢d聲咁熟既(腦中的記憶不停閃過),呀!我記得喇!係bio入面d喪屍聲!
我:弊傢伙!原來真架,早知信阿軒啦!(即刻打比軒)喂?係唔係軒呀?你而家係邊呀?我過黎呀!
軒:係就快d,我係我屋企樓下間老麥,我姑姐都係度!
我:好!,明白,即到!

我即時在廚房抽出一把菜刀和豬肉刀,衝出走廊,幸好仍未有喪屍到達。我用最快速度衝到樓下,再狂奔至元洲

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
邪風仔 + 20 內容精彩

查看全部評分

回復

仲訓...=.=
有冇得打999
回復 支持 反對

支持~~
好好c呀....
快D出下一集!!
回復 支持 反對

第二話:逃走計畫開始!

[上一話講到我跟軒會合,在麥當勞過了一晚後,醒來便開始計畫逃走。]

軒:而家出面有咁多喪屍,靠把豬肉刀係無可能殺出去既
我:點解?我地出到去狂劈咪得囉
軒:你有devil may cry的dante的刀法嗎=0=
我:.......囧
軒:我諗我地上到去天台就會有辦法
我:我認為係後門走仲安全,除時天台有成堆喪屍,你都玩過silent hill啦,天台有隻boss
[此時,軒的姑姐醒來]
姑:你地傾緊咩呀?
軒:姑姐,我地諗緊點走出去
姑:你地有咩提議?
我:軒想上天台,我想行後門
姑:我覺得兩個方法都可行,但係我想上天台多d,因為上面有人住,可能有生還者
軒:我地拎下架餐啦!
(我保留豬肉刀,帶走了漢堡包兩個,作糧食之用)
(軒拿走了薯條鏟和兩個漢堡包)
(軒的姑姐沒有拿武器,只是用背囊裝下了不少食物)
[於是,我們就向天台出發。]

沿途的樓梯都滿佈血跡,看來昨晚我們大睡的時候已有不少人被殺,我們到了天台,天台滿佈血跡,簡直是被血染紅了。在那裡我們見到一隻喪屍正在食用一名男子,那名男子的內臟溢出,下身沒有了,面容仍然可見,但也被喪屍吃掉了。

我(細聲地):點呀?衝過去劈瓜佢呀?
軒(細聲地):好呀,我用薯條鏟一野挫落地引起佢注意,你就劈佢啦
我:ok

軒用力把薯條鏟擊到地面,喪屍馬上就回過頭來,向軒走去。此時我立即衝出,手起刀落,把喪屍的頭砍掉,一大灘鮮血噴到我的身上。

我:頂!咁多血架!
軒:咪住先........d血紅色既?可能佢都係變左喪屍無耐
我:咁咪係佢唔好彩囉,哈哈!
姑:喂,而家點呀!

我們看到周圍正好有一條繩索,便用它來吊下一個沒有喪屍的地方,再一起滑下去。而降下的地方正是後巷,我們全速奔跑。走到了東京街那個大水渠,發現水渠
回復 支持 反對

好睇,不過第三話要等幾耐?
回復 支持 反對

正呀....最好一日出一話^^
回復 支持 反對

嘩~超好睇呀!!~
好期待下一集呀!!
回復 支持 反對

咁似活死人凶間既=v=+
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

2個中一生識用手槍-,-
高度最高比你160(以而家中一高度)
手槍後座力都唔知你頂唔頂到._.
喪屍高度同主角唔成正比=[
邊有理由一刀無頭同d喪c成隻雞仔軟弱無力-,-
軟弱無力撞唔入m記
但可以咬死人=]
個人意見 不喜勿插=)
回復 支持 反對