查看: 3471|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[劇情] 只求分享,不喜勿下,三打四(拜維之vs兩槍日哥)

第二場係日象馬雅對韓塞拜馬(因看係三打四,第二隊自選,所以出現在從複文明)
個人覺得係一個唔錯的兵堡存檔,其中兩家在大家心中的弱國,維京,阿之,在遊戲中作出比拜占庭更多的供獻

隨便貼多一場,藉此其中以日本對拜國發表自己的個人心得
好多人覺得,在兵堡場裡,拜國,強道遠勝於日本,其實係一個錯誤的想法
日本本身個優勢唔洗我再重複一次,而重點係,當大家打混戰,個分別就可以表露得清清楚楚
因為日本斬殺敵人,係無視所有國家,刀刀有力,刀刀快,這點,絕對比拜國過之而無不及的,畢竟唔係所有盾都係步國,好啦,唔講大亂戰,只講單挑
有時候,日本會遇上殺步強國,拜仔,好多人一見到,就好似見鬼咁,孫子兵法三十六計,走左先算,其實,又係大錯特錯。如果係等同數量的日本,當然係比拜國差,但差別唔會太多,只會係五六隻左又,即係話大家出四十隻互打,日本全滅,拜仔都要死翻八九成人數,而日本仔本身出兵係快過拜國,正常個情況下,係可以用更加多個人去作戰,即係好似五十隻打人四十隻咁樣,出黎個結果,可以當一個和所以,希望大家唔好再有誤解啦,日本,永遠都唔會敗在拜仔手下,如果真的發生(咁就自己先練好技巧絕大機會係同文明強弱無關)

不過佢都唔係話無敵,其實係有,而且係一個十個選中,九個想棄個文明:條頓
條頓,我個人覺得,係一個實用性唔太高的國家,雖然本身能力好高,但樣樣野都慢,無法子啦,為左提高自身個防禦力,咪著成身甲囉,幾十斤上身
可以行成咁,就算幾好囉我驚如果我著,我想行都行唔到。講翻正題先,就因看條頓個慢無咩實用性,反正都無用啦,不如盡力用,如果對家有日本,就可以針對性打擊,比兩個選擇你,一係,比d弓身射死,想打翻三兩隻都唔得,一係,正正常常同d日本仔死過,你知日本仔幾黑人增嫁啦,似著自已有把刀,見人就斬,以一個正常情況黎講,只要係無人幫日本個情況下,d條條係可以打到日本死下死下,就算係唔夠打,都無壞,因為條仔本身係一個作用性以及實用性唔大,而日本永遠都係強者,相比之下,對我方會十分有利等同於我地少左個垃圾,人地少左個寶,咁上下道理

ps經驗之談,不喜請見諒

已記錄遊戲 - 21-七月-2011 23`50`13.mgx

1.28 MB, 下載次數: 118

已記錄遊戲 - 21-七月-2011 23`20`32.mgx

1.61 MB, 下載次數: 113

回復

GG~
揚揚領軍下的一大傑作
回復 支持 反對

你係友仔,我d fd打你就話唔值得睇,我打你就話傑作,你都唔洗咁用鞋油掛
回復 支持 反對

順便分享下我個愛國,維京,絕對優勢,一百帝
我首先指出一個大家都可能唔太清楚個事實
帝王時代個維京,能力係在城堡時代個日本之上而且我所講,係帝王的維京,同城堡時代的日本以一國之力互打的時候
維京,可以打到未帝個日本,由咁個情況黎睇,當大亂戰果時,我方係帝維,即係等同於戰力高於我方係城日個道理。即係好似錢賺錢個道理咁你本身早帝左,各方面能力都有所提高,打奈左,我方兵力就愈積愈多等到對方有d文明,五百先帝,已經係回天無力。
有人指出,維要殺一百隻,好難,唔易做到,其實,只要你識得打,基本上,十分鐘之前,差唔多就完成左。
如果要講維京弱,可以話當大家都無能力攻到對方,大家都出左村,打村戰,維先係比較弱的一方。
回復 支持 反對

頂頂頂~~~~~~~~POST多D分享吧~~~~~~~~
回復 支持 反對

回復 3# roymen135

這個是事實
這兩個save的質素真係好d
合作性(溝通) 同技術性都比較高
幾時打幾p 幾時收兵等都是你指揮
第一場拜占打西火,第二場日本打拜占,都睇到當中的技術
仲有,第二場打韓國堡時,預好幾多隻兵夠打晒d堡,其他兵去打拜國
回復 支持 反對

今次做咩唔話係第二隊屎,又變左係我地勁阿?前言不對後語
回復 支持 反對

獲益良多!! 感謝樓主分享!!
2個save雙方實力雖然有差距
但未至於高手打新手
而且係三打四  平衡番實力^^

btw點解有1場有2個馬雅?
回復 支持 反對

都話第二隊自選左囉,上面寫明
回復 支持 反對

回復 7# roymen135

三打四兼team2自選喎
對手點屎都難打
而且控兵技術的確值得學習
我係對事不對人的:lol