查看: 23250|回復: 52
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[SDVX] [SDVX連動計劃] FLOOR INFECTION 7月23日Pop'n & RB復活

應火雞大既建議,在下開帖同大家討論呢個新event。

舊歌復活,曲目同第1、第3彈。

舊歌復活,曲目同第2、第5彈。

舊歌復活,曲目同第1、第9彈。

舊歌復活,曲目同第6、第7彈。

舊歌復活,曲目同第6、第8彈。

第九彈New

jubeat果然傳首True Blue畀SDVX。

對象歌曲:

===============
Ray / 超良曲
Gott / SDVX LV15入門。jubeat應該會好多人中意呢個稱號 XD
Unicorn tail / 咦竟然比IIDX AC先有?

過去對象曲:

第八彈

對象歌曲:

MANDARA / SDVX入面系高速交替譜面,唔知入GITADORA會否保留
無關配圖

デストロイマーチ /  空氣
Joyeuse / 呢首真係無預會入GITADORA,期待睇下點樣rearrange

第七彈

對象歌曲:

届け!シューティングスター☆ / 空氣
VERSUS!! /  空氣
金縛りの逢を/ 元祖3 BOSS之1

第六彈

對象歌曲:

Smile / 空氣
Sakura Reflection (P*Light Slayer Remix) / RB兩首櫻反!?
Qubism / BOF冠軍隊新歌

第五彈

對象歌曲:

華陽炎 -Hana Kagerou- / 源屋 feat. Kuroa* / 凜花+kimono prince?
ませまてぃっく♥ま+ま=まじっく! / かめりあ feat. ななひら / 電波歌
C18H27NO3 / Team Grimoire / 魔女曲,推薦

第四彈(?

第三彈

對象歌曲:

レトロスペクティビリー・メリーゴーランド / はるなば / 6/25/36/44 詭異遊園曲。推薦。
draw!!!! / Music by PHQUASE, Vocal by あゆ/ 7/24/35/45 kuso譜面製作人供曲。
超恋愛☆エクストリーム・ガール / Music by Ayatsugu_Otowa,Vocal by みゅい /  8/26/38/46 空氣。

ジャンル名無。Key音無。Effect有。

Character追加レイシス。

第二彈New

追加三首歌:

éclair au chocolat / kamome sano / 9  節奏輕快曲
Onigo / Hommarju / 10+                      扭曲既Boss Feel
PANIC HOLIC / C-Show / 10+              小心裏拍

同樣係儲LV解禁。

=====================================
第一彈:Sound Voltex => RB

對象歌曲:
Ha・lle・lu・jah / SOUND HOLIC feat. Nana Takahashi / 3   6   9 / SDVX代表曲之一

バタフライキャット / daniwell / 2   5   8 / 雖然係初期曲但到依家仍十分受歡迎

TRIGGER★HAPPY / P*Light / 3   6   9 / BOF(最大規模BMS大會)常客P*Light提供既Happy Hardcore

香港功夫大旋風 / Daisuke Ohnuma / 4   7   10 / SDVX中analog最難曲

Max Burning!! / BlackY / 4   8   10+ / SDVX 3首BOSS曲之一

活動玩法:
SDVX每玩一次,結束時即會儲gauge升LV。前2首無條件追加,后3首分別在玩完第2、5、8回SDVX后追加。簡直係KONAMI既良心。嗯。

SDVX大部分歌每個難度都會獨立配圖,今次聯動RB亦保留了此傳統,每個難度一幅圖。可以參見六神大既post

給第一次玩SDVX既RB玩家的建議:
1. 第一首LV4以下,第二首LV8以下會比較保險。
2. HI-SPEED調整方法係Start+扭其中一個Analog。
3. SDVX同RB都有既歌有Flower、Sakura Reflection、UNLIMITED FIRE、Daily Lunch Special、Broken、Diamond Dust、Second Heaven、smooooch・∀・、凛として咲く花の如く等等……

Warning!已修正
目前解禁有一個Bug:如果直接解禁到Max Burning然後再玩RB,已解禁歌曲可能唔會出現。參見nico
對策係途中走去玩下RB,唔好一次過解完全部歌。

評分

參與人數 1樂點 +60 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 60 精品文章

查看全部評分

回復

問題(舉手
為何保險的方法是第一首LV4以下 第二首LV8以下
之前SDVX的「新手兩曲保證」不在了嗎?
回復 支持 反對

問題(舉手
為何保險的方法是第一首LV4以下 第二首LV8以下
之前SDVX的「新手兩曲保證」不在了嗎? ...
Torchic╳小火雞 發表於 8-6-2013 02:24

因為稱號冇左,在下唔確定仲有冇新手保證。如果有人知道煩請告之。
回復 支持 反對

Lv7以下譜面 救済措置追加
TRACK CRASHになってもプレイした譜面がLv7以下であった場合、SAVEDの有無に関わらず次のステージへ進めるようになった。

睇黎係類似IIDX咁
玩lv7或者以下就算track crash都仲可以到下一關
回復 支持 反對

睇黎係類似IIDX咁
玩lv7或者以下就算track crash都仲可以到下一關
Torchic╳小火雞 發表於 9-6-2013 20:36

比上作對新手更friendly,希望多D新人玩。
回復 支持 反對

我都係咁話

雖然當玩家要開始打lv8或者以上既時候 個保證系統就會開始冇用
回復 支持 反對

係時候更新一下呢個帖的資料呢

第二回的FLOOR INFECTION呢(茶

今次三首都唔係好識
回復 支持 反對

係時候更新一下呢個帖的資料呢

第二回的FLOOR INFECTION呢(茶

今次三首都唔係好識 ...
六神綱 發表於 1-7-2013 22:14

今晚會更新(大概
回復 支持 反對

那我去準備版頂部的圖片
不過我大概要明天才有時間...嗯...
XJX大可以考慮開多個新帖說POLICY BREAK / 段位
或者與這個帖子放在一起 / 放在你的SDVX討論帖上也可

================================

另外明天大概會多了一些人去玩RB 一來玩新歌 二來應該有SDVX玩家要解苦草RMX
同樣地 SDVX也會有很多人打 大概
一來是FLOOR INFECTION吸引了RB玩家去玩
二來是段位
回復 支持 反對

那我去準備版頂部的圖片
不過我大概要明天才有時間...嗯...
XJX大可以考慮開多個新帖說POLICY BREAK / 段位 ...
Torchic╳小火雞 發表於 2-7-2013 21:40

我都係等開門算....兩邊都想解

至於pop'n......由佢吧,我自解完RUNRUN都未試過有一日煲pop'n
回復 支持 反對