打印 上一主題 下一主題
收起左側

[IIDX] [斯巴達] SPADA 交流及資訊帖 (SPADA 已完)

等佐咁多年,Unicorn tail終于移植
可惜解禁太麻煩,暫時玩唔到orz
回復 支持 反對

step up:
基本上好似係過到3首課題=>打飛一個敵人同埋你ec/fail/hc+step up選曲lv好似會影響你之後既課題 ...
s71152341 發表於 2013/12/26 22:46

補充一點
第一鋪step-up出現既樂曲難度
係因應你本身既段位去到邊
回復 支持 反對

多謝火雞大解答,另外新年快樂

2014年的我開始要站起來了...其實係好似扎馬咁黎玩IIDX

鑑於上代的STEP UP MODE係有D用,今代都係集中打下STEP UP MODE

驟眼睇又可以解曲>3>

重點係...點解每次剩係可以行一步的-口-
回復 支持 反對

重點係...點解每次剩係可以行一步的-口-
六神綱 發表於 2014/1/1 10:17

呢個問題既答案
就好似我當時玩RB colette夏果陣
「點解釣到咁多條魚都只會加咁少」一樣

不過STEP-UP的確真係好有用
由「唔識玩」去到「手上起碼有幾首歌可以用黎開Extra」既呢一個階段
係好推薦玩STEP-UP

假如有人帶既話就當然要玩Standard啦咁就
回復 支持 反對

呢個問題既答案
就好似我當時玩RB colette夏果陣
「點解釣到咁多條魚都只會加咁少」一樣

不過STEP-UP的確 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-1-2014 21:48

結果開完新歌只可以去STANDARD試...
    嗯...btw,依家較HI-SPEED仲有冇得用個皿黎較?已經忘了點整orz
回復 支持 反對

我剩係識用LIFT果陣個HI-SPEED操作方法
其他我唔肯定岩唔岩
無LIFT無SUDDEN(預設)
傳統HI-SPEED
黑白鍵:轉速  皿:沒有用途(?

FLOATING HI-SPEED
黑白鍵:轉速  皿:轉速(小微調用)
LIFT
傳統HI-SPEED
黑白鍵:轉速  皿:調整判定線位置(速度不變)

黑白鍵:轉速  皿:調整判定線位置+轉速(保持綠數字不變)
SUDDEN+
傳統HI-SPEED
黑白鍵:轉速  皿:調整閘位置(速度不變)

黑白鍵:轉速  皿:調整閘位置+轉速(保持綠數字不變)

至於LIFT+SUDDEN同時都有既情況下
其實同LIFT或者SUDDEN差唔多
不過平時狀況下只可以改上閘位置
假如要改判定線位置既話 要先禁兩下START掣整走個閘先可以改
再禁返兩下START掣 個閘就會出返黎
回復 支持 反對

唔該哂冥大同火雞大幫我update
呢排準備緊Final-Term Exam
真係冇乜時間update
回復 支持 反對

唔駛
你放心去考你既試啦

======================================

http://xceon.jp/index2.html
一首歌都可以開特設網站
雖然罪與罰曲子本身就很不錯

======================================

另外
除了MAGIC&LOVE之外 現在連Shining World也可以用來開Gram
所以Gram難道就是DJ Genki?
回復 支持 反對

唔駛
你放心去考你既試啦

一首歌都可以開特設網站
雖然罪與罰 ...
Torchic╳小火雞 發表於 3-1-2014 06:04

2首歌除左artist之外仲有咩關係...lol
回復 支持 反對

2首歌除左artist之外仲有咩關係...lol
s71152341 發表於 2014/1/4 00:23

我找不到除了artist外的其他共通點

不過bemaniwiki寫了共通點到目前為止還是不明白/不肯定
回復 支持 反對