查看: 13065|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 點解任務模式而家咁少人玩?

前幾日DOWN番黎玩,但去到任務模式好少人,初級頻都係得幾個場,高級場以前都見到好多人玩EX任刷圖,而家連人都無個.......
回復

對戰都少了很多人.......而家EX可能因為連用特殊方法通關既人(特殊方法心照)都覺得SD玩黎冇癮......走埋,玩家流失嚴重
回復 支持 反對

回復 2# bobbyfirex

諗住打張BS Ez8圖番尼都無人
回復 支持 反對

SD少人玩
回復 支持 反對

前幾日DOWN番黎玩,但去到任務模式好少人,初級頻都係得幾個場,高級場以前都見到好多人玩EX任刷圖,而家連人都 ...
drgon123 發表於 26-7-2014 19:34

人流少、熱情冷卻是一件事, 其實最主要原因是麻煩

1) sd一直唔支援 win 8.1 令到好多老手流失, 加上之前遲遲又不支援 win 8, 新人玩唔到, 所以無新人, 做成青黃不接

2) 任務難度不合理, 新手跟本做唔到任務, 加上公會沒落, 新手欠缺老手教技術, 坊間沒有給新手的攻略及技術教受, 樂古的技術及攻略文又多數沉低, 雖然樂古版主都有將有關文章集中置頂, 但有幾多個新手/小學雞然會來樂古爬文先呢?

3) 之前改x及加x有渠道流通, 在一次大改版後沒落了, 雖然還有一些人擁有, 但隨著人流減少, 及新手技術和攻略方法失傳, 打任務變成亂打, 加上新手三分鐘熱度後發現sd真係好難玩, 引致上線時間不穩定和新手入不到老手公會等, 叫新手唔好倒地, 打任唔好放SP, 小學雞就完全睇唔到指示, 個對話方式又落後, 公會頻由開服到現在差不多個個月都死頻, 老手也再沒有和新手做任務的熱情

4) 新手難打到G幣, 各位都知道初頻任務是沒有固定G幣的, 所以老公除了開新ACCOUNT, 很少會到初頻幫新手做任, 因為G幣的少, 新手用G幣根本唔夠抽機, 所以新手很快就走頭了

回復 支持 反對

機械式操作 玩得多真係唔想玩

d獎勵又唔吸引(對比其他服)
回復 支持 反對

人流少、熱情冷卻是一件事, 其實最主要原因是麻煩

1) sd一直唔支援 win 8.1 令到好多老手流失, 加上之 ...
dragoonkwok 發表於 26-7-2014 11:56 PM

最常見而又唔合理既情況就係要新仔拎呢隻打皇牌任

新仔迫住請D老屎忽入房解任
雖然舊人幫新人好合理
但換個角度
好采既就咁

唔好采既就咁

就算任務成功
近7成功勞都係出自老屎忽
完任後更有新仔THX都唔識打就直接走場
感覺上會覺得比新仔當道具用完即棄
令人心灰意冷

而做任用謎之力方面
真係呼籲各位行家唔好係新仔面前用(我個人介定軍階綠底以下)
比人知道後又會被加好友~到時做任見到你又會掛鉤唔去努力
結果最後就教壞細又煩埋自己
回復 支持 反對

唔知奔驰而過的風暴有冇C S渣古IIF2圖=.= 睇漫喵係有 但港服就..
回復 支持 反對

回復 6# kennylam25

我覺得機械式操作係同華人遊戲習慣有關,因為我地玩遊戲太多都會"煲GAME",而"煲GAME"過程為左較快獲得經驗值,錢,道具,就會用機械式方法(e.g刷任)相比其他地方,例如日本人玩線上遊戲就真係休閒咁玩,多數都係同朋友同樂,較少會好似我地咁刷經/錢。不過我唔排除係因為遊戲設計對玩家唔友善,所以令都玩家要機械式操作
回復 支持 反對

以經 冇玩sd好耐了
轉左玩 LOL
回復 支持 反對