打印 上一主題 下一主題
收起左側

[官方情報] 《SD高達》幸運扭蛋限定賞通知

雷臣, 我應該明你講乜~~嘿嘿嘿!

等~我來解話~哈

第一個寓言故事喺話比我地知, 有人赤裸裸 ...
dragoonkwok 發表於 15-7-2013 12:36

講到甘明都唔明既,,,就真係小學雞程度了

其實呢D笑造唔難明,最難明既係人心

點解成村傻仔成日俾人玩,當你係白痴仔甘玩, 仲要異常感恩
這令我想起某本著作...醜陋的中國人
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%86%9C%E9%99%8B%E7%9A%84%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E4%BA%BA
當中有部分事情係作者講得太過, 但佢其中分析得一句野好岩
中國人係充滿奴性而且非常欠缺獨立思維
領導說什麼就什麼,又或者好似香港某D政棍甘
為反而反, 仲要成堆好似學民思潮D小學雞甘100%支持
仲投訴梁特首掛住去睇南丫島撞船事件唔得閒聽佢叫口號

再講反中國人既阿Q精神, 我上個月一邊上YOUTUBE,一邊食緊野,岩岩好睇到呢PART,覺得幾
得意,放埋上來先
http://www.youtube.com/watch?v=Z-xKeEegDNA

至於第二個笑話, 就係 不怕神一樣既對手,就怕豬一樣既隊友
為什麼SD玩家多數小朋友多? 其中一個原因就係太多低能仔

回復 支持 反對

點解成村傻仔成日俾人 ...
雷臣 發表於 15-7-2013 15:28

你講既野令我諗起毛澤東時代,毛主席永遠是對的
回復 支持 反對

點解成村傻仔成日俾人 ...
雷臣 發表於 15-7-2013 15:28

現在 "領導說" 已經不太多人信,

現在是 "維基說" 時代, 早前個 "雷臣X體字事件", 大吧人拋"維基"出來引經據典,

家下d人 "維基" 當 "聖經" 當 "語錄" 了, 同被洗腦無乜分別

不過呢...好多人都唔知 "維基" 究竟是什麼呢?

阿伯龍我都有個維基帳號, 有興趣可以去search一下

中學文憑試出現歷來最嚴重、涉及人數最多人違規事件。香港考評局公布,今年共有3宗校本評核抄襲個案,其中一宗涉及一所私營教育機構的23名考生,在中文科選修單元的課業涉抄襲網上資料,所有涉事考生已被取消中文科全科成績,變相失去入讀大學資格。考評局已會見該校校長,並跟進有關個案。

現代書院總校長陳紀笙致歉,對同學犯錯感失望及遺憾,強調只是個別事件。他無回應老師是否包庇學生,但老師已被停職。

陳紀笙以私隱為由,拒絕透露涉事學生及教師來自那個分區,只表示5月中收考核局通知,指部分學生中文科校本評核涉抄襲,書院調查後,發現老師並無跟教育局的指引,要求學生簽署附錄表明參考網上資料的出處,老師程序上有錯。

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
雷臣 + 1 多字多字xxdd

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 6# ricko0429

好似係3人賽期間g改(某聖說)
回復 支持 反對

現在 "領導說" 已經不太多人信,

現在是 "維基說" 時代, 早前個 "雷臣X體字事件", 大吧人拋"維基"出 ...
dragoonkwok 發表於 15-7-2013 15:54

維基不是全部都對, 加上某些地方維基也不中立

當一本百科全書帶有政治色素, 這本書的真實性需要小心

何況維基的資料不應全相信....

至於那個字體事件不是我搞出來吧~~~~就某些人把事情弄大
回復 支持 反對

你講既野令我諗起毛澤東時代,毛主席永遠是對的
199xabc 發表於 15-7-2013 15:48

絕對既權力絕對既........
而家中國都仲係甘..,,由明代俾人滅左.到孫中山推倒滿清(滿清是指滿人統治既清朝帝國)
建立民國, 之後一直打打打, 最後8年抗戰,共產黨等國民黨打退日本人後, 國民黨已經S機1命殘血冇SP了

而共產黨就C機4命滿血滿SP殺左國民黨

而近月中國又有北京官方拉埋D專家提出
其實孫中山冇資格做國父

因為孫中山佢只係幫手推倒清帝建立民國
而毛澤東就以其英明統一左中國,其功勞先可以俾人叫做國父

好了,毛主席永遠是對的
回復 支持 反對

回復  ricko0429

好似係3人賽期間g改(某聖說)
菠蘿君 發表於 15-7-2013 16:05

好想快d g改
回復 支持 反對

維基不是全部都對, 加上某些地方維基也不中立

當一本百科全書帶有政治色素, 這本書的真實性需要小 ...
雷臣 發表於 15-7-2013 16:10

以前的人拿著本 "四書五經"、"x經"、"xx經"、"xxx語錄", 就可以站在 "導德最高點" 來 "審判" 別人

現在的人網上 "google"、"維基"、"高登" 一下後, 就 "copy & paste" 當真理啦

仲話「乜你唔知維基可以文功課咩」, 唔用腦之餘連 "refer to http://XXXXXXXXX" 都懶得寫, 唔知今次文憑試呢譠野冇佢份"大作"

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
雷臣 + 1 努力地俾xxxd

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 11# 雷臣

不怕神一樣既對手,就怕豬一樣既隊友+1每次明明都令先,但又比隊友送分給對手己經不知道該說甚麼好了...
(我還是as的巨劍型,不加點)幾乎每分都是我拿的!!
真不明白oc 00r都可以這樣
回復 支持 反對

絕對既權力絕對既........
而家中國都仲係甘..,,由明代俾人滅左.到孫中山推倒滿清(滿清是指滿人統治既清朝帝國)
建立民國, 之後一直打打打, 最後8年抗戰,共產黨等國民黨打退日本人後, 國民黨已經S機1命殘血冇SP了

而共產黨就C機4命滿血滿SP殺左國民黨

而近月中國又有北京官方拉埋D專家提出
其實孫中山冇資格做國父

因為孫中山佢只係幫手推倒清帝建立民國
而毛澤東就以其英明統一左中國,其功勞先可以俾人叫做國父

好了,毛主席永遠是對的
雷臣 發表於 15-7-2013 16:20

絕對的權力, 只會造出絕對的豆腐渣

事實上明朝幾代都腦殘+手殘玩晒d殘彈和噴氣, 最後才跟以往的王朝一樣在內懮外患下比人埋身ko玩完

而清朝就更加將月光族的精神發揚光大, 入關冇幾耐已敗家到康熙時期已不得不倚靠綠營去打三藩之亂, 之後仲比八國聯軍碌爆晒將咭

孫民在革命上作出的供獻被稱之為國父也不為過, 但其實辛亥革命起初只是一場在孫民等革命計劃以外的一次"走火"事件, 並不是各位想象中的"起義", 只是當時已到了民心所向 "一觸即發" 以至 "水到渠成" 勢不可擋而已,

因為當時的經濟中心在東南方, 所以清朝失去武漢就等於斷了東南方錢糧供應, 而北方的軍隊又擁兵自重軍閥化, 最後的反撲也只是一場可笑的傀儡戲

而且, 國民政府由頭到尾都是一個軍閥割據的政府, 情況跟自護共和國, 被薩比家變成了自護公國, 跟住公國內又有各方勢力割據的情況相同, 這是原本就唔喺一條心, 因為利益而結合, 最後也只會為利益而分化

再加上當時國難當前, 先內後外的政策自然是失盡軍民之心, 連宋慶齡都投共, 蔣氏還有什麼可以說呢?

一首 沁園春 數天下英雄, 帝王氣象還看今朝, 共和嗎? 打死我也不信, 但由對手太過腦殘, 其他玩家在無更好的選擇下, 只好接受罷了

孫民的江山可以說都不是他自已打下來的, 直接就是軍閥割據時代了, 蔣氏就更不如, 無力削藩之餘, 先內後外的政策更失盡軍民之心, 蔣氏在立下 "華清池之盟" 後就已經注定要掉失江山啦, 最後還敗家敗到台灣去, 真如當時的偽文"金陵塔碑文"中所說"秧針勝刀槍", 給對方寫偽文的批死, 可悲

先得民心, 又以偽文做勢, 以錢糧之權反去吞並兵權, 此乃帝王之術也, "CCAV"的專家所說的也"太直白"了, 厚度點吧, 不要將"野望"這麼大聲地說出來啊

還好, 還是有不少玩家的眼睛和腦袋還是很正常的, 官方的錯誤這麼明顯, 就乾脆認了吧

領導都是人都是會錯的, 何況官方呢?

只要修好BUG、補償做得到位, 會有這麼多人企出來罵街嗎?

BUG又唔修、伺服又LAG又癈、活動無派圖又唔出來道歉解釋, 算點?

東拉西扯, 只為長期討伐

評分

參與人數 2Bravo! +2 收起 理由
man12164 + 1 同意
雷臣 + 1 講下故事不知幾好玩

查看全部評分

回復 支持 反對