打印 上一主題 下一主題
收起左側

[官方情報] 《SD高達》幸運扭蛋限定賞通知

營運基地感一眾玩家的回報,有關於部份玩家參與了幸運扭蛋限定賞沒有領到相關的獎品,營運小組已進行調查, ...
199xabc 發表於 15-7-2013 10:58

營運小組已進行調查
回復 支持 反對

其實G1都無講自己錯
抽錯D人都好大幾會無
呢個帖好正
我覺得大部份小學X都會明
回復 支持 反對

以前的人拿著本 "四書五經"、"x經"、"xx經"、"xxx語錄", 就可以站在 "導德最高點" 來 "審判" 別人

現在 ...
dragoonkwok 發表於 15-7-2013 16:29

以前既人..特別係科舉之前既人...(如漢..3國時代等)
雖然係屬於封建時代....但君子六藝等很多都有基礎,而當中比較杰出既如袁大頭曹奸臣及眾多名士更是上馬能戰,下馬能詩
而由於未發明印刷, 大家讀書都係讀竹簡, 讀一本書既時間好耐, 而且收集書本非常困難,所謂既學富五車不單是指學識
其本人都係貴族或富豪出身,有見識又有學識

特別係漢朝, 很多人講究所謂既品德, 也喜評論時政,研究學問. 學風不錯...
慢慢到3國時代結束,之後五胡亂華,南北朝打打打,中間既古貴族同埋士族慢慢死晒..
加上印刷搞出來, 讀書成本平好多, 好多人都讀到書, 楊堅搞左個科舉提拔平民當官,不過佢個皇朝幾十年就玩完

之後唐朝正式把科舉搞大,經過N年的時間

到左今時今日,N人都讀過書....N人都識字. 可惜就係因為讀書太容易(對比古代)
令到好多人唔珍惜文化 而你所講既亂甘引文吹水都係其一...
當然我們都沒有資格亂引文.....

好似黃X民係立法會度成日大叫

老子日: *&(*&(*&(*&(*
孔子日: *(&*&*(

佢自己都未明本書講乜,幾時到佢講野,仲要9唔搭8
回復 支持 反對

絕對的權力, 只會造出絕對的豆腐渣

事實上明朝幾代都腦殘+手殘玩晒d殘彈和噴氣, 最後才跟以往的王朝 ...
dragoonkwok 發表於 15-7-2013 17:39

近代皇朝,最喜歡的就只有漢,宋,明
當中以宋及明對中國影響最大

宋唔使講啦, 當時全球最高科技及最高文代, 火藥第一, 財富比率第一,同埋最早使用熱兵器, 可惜由於
種種問題俾人收左工....而蒙古入侵後為左加強統治,殺既漢人總數係以過千萬起
(一個城有幾十萬人, 打仗吹雞加埋都前後幾多百萬人...加埋屠城等等,過千萬一定有)
而且宋朝係比較講民主, 起碼有一定言論自由,在大街上罵官是沒問題的

明朝前期真的做得幾好.但由於君權分左俾太監及內閣,
皇帝可以10年不早朝,但正正由於皇帝不管事,底下D人就將國家所有野貪貪貪,分分分
慢慢財富土地集中係大官,富人,貴族手上, 到亡國時, 好多天災,國家冇錢,皇帝窮到三菜一湯都要將內庫(皇帝自己既錢錢)
既錢派出來俾平民, 點知底下D官食晒去, 發人工俾軍人, D人工俾上司分晒

而家其實明同中共都好多相似地方
而家中共想改,,,但....來得及嗎?

中國而家幾乎日日都有人做反示威....

算了,不說

收工
回復 支持 反對

回復 17# ricko0429

g改對我黎講好頭痕= =
諗插部件諗到人都癲...
回復 支持 反對

活動內容:於指定時間於遊戲內使用扭蛋幣扭取「幸運扭蛋機1」滿400次的玩家營運基地將直接回饋「(S)Z高達3號機(強3/高級/永久)」一台及「Z高達(覺醒模式)設計圖」一張!
D人係咪扭左幸運扭蛋2先收唔到渣
回復 支持 反對

回復 5# 雷臣

罵得好,我果五月消費獎,比左2隻神龍EW我都仲未有回覆呀 ……
回復 支持 反對

回復  ricko0429

g改對我黎講好頭痕= =
諗插部件諗到人都癲...
菠蘿君 發表於 15-7-2013 18:17

我呢家成日比人專克屬打搞到冇心機玩-.-
回復 支持 反對

回復 28# ricko0429

s0sad
回復 支持 反對

其實呢個問好簡單
抽幸1D人有=G1無錯