收起左側

【加分項目】每周。戀問〞★ 14 「付出」

{信任} : 這二字為何那麼重要? 為何會有這麼大的魔力?

信任,,是所有關係的基礎...

不只戀人, 朋友之間也存在著這種意念...

雖然如此,,信任二字在戀愛關係中尤其重要...

為何信任那麼重要?

這要由基本說起....

認真戀愛的人, 戀愛的目的是甚麼?

如果由我定義,

我會說是找一個可以終生共對人,

一個在重要時刻不會離棄我的人,

一個願意一世一生為著我好的人。

我是相信著他會照顧著我, 我相信他會待我好, 我相信他能做到, 我才會放膽去愛。

如果信任被打破, 所有蘊含的承諾 憧憬 嚮往都不復存在,

那, 這一種扭曲了的關係誰還想擁有 誰還想繼續下去?

這是非常非常重要的。

信任, 是允許對方接近自己的一切

不再信任, 不就是指兩人之間的距離愈來愈遠了麼?

不再信任, 就會因此衍生無數的問題....

他/她 還喜歡我嗎? 還愛我嗎?

他/她 有否在瞞著我結識了另一個戀人了?

他/她 是否討厭我的笑話了?

他/她 是否開始覺得我很煩人, 很悶蛋了?

不信任, 就是一切問題的根源所在。

無可否認, 每個人都總有懷疑的時候, 然而總是有人成功克服這種僵著而危險的狀態

一旦萌生了不信任, 除非重新建立過互相信任的關係,

否則, 結果是顯而易見 - 關係只會往沒回頭的絕處走。

要別人相信你, 首先你要相信自己, 相信別人。

信任, 是全心全意的 , 全部都要信任。

連自己都不相信自己 不給信任自己, 叫人怎去相信你 怎給信任你?

不要問如果對方不信任自己該怎麼辦,

因為這樣子想, 你已經在懷疑對方,

一旦懷疑而不能好好處理, 後果就如上述所說的一樣....

所以, 大家都應當先好好的學習相信對方...以心待人。

這不是魔力, 而是情感的最基本處, 只有這樣做, 才能把一段關係昇華, 獲得最美好的成果。

[所以說啊....大家都要好好的相信身邊的人唷~XD]

評分

參與人數 1樂點 +68 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 68 本周冠軍=]"恭喜

查看全部評分

回復 支持 反對

愛有好多種既
有朋友既愛啦 呢d叫 友情
親人既愛就叫 親情
同你愛人既愛 就係 愛情
愛 可能係同一個人擦出愛火花既 你同佢加入了 愛
就會愈黎愈關心對方 同埋 互相
所以我地真係要好好珍惜人地比你既愛

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 2 答錯題了

查看全部評分

回復 支持 反對

兩個人相處最重要是信任,單憑愛是不夠的.
真正愛一個人是會包容情人的所有.
看來妳們都欠缺了對相方的信心!

當兩個人拍拖時,緊張對方是正常的,但都要留點空間.
畢竟是兩個個體,我們不是佔有對方的一切,而是分享.

感情是一條相行線,單一方付出是沒用的.
其實她愛不愛妳,我諗沒有誰比妳更清楚!
感情得來不不易,好好珍惜吧!

兩人相戀,貴乎真誠溝通。
要求性行為的一方通常會有很多藉口,但拒絕的一方也有自己的理由,不單是信任與否的問題,還有許多重要的因素需要考慮清楚。
心智成熟的人在作決定前,是會考慮清楚及對事情的後果負責任。妳能在未作好準備前,拒絕對方的要求是非常明智的抉擇。
兩個人的感情發展建基於愛、尊重、溝通、信任和了解。如果男方不顧女方的感受和意願,這是愛惜和尊重女友的表現嗎?

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 10 下次再努力呀```=]

查看全部評分

回復 支持 反對

信任

我覺得信任係兩個人之間既事...
一定要兩者都信任...
其實做到互相信任d人很少...
信任一般定義為相信,敢於託付
其實信任....就係要相信對方...佢係你女/男朋友....你唔信佢....唔通信出面d人既閒言閒語??即使佢真係呃你....你都証明比佢睇....你係相信佢....你信任佢....你真係愛佢....相信咁樣會感動到佢....唔會再呃你任何野如果彼此都信任對方....自己唔會行差踏錯...一腳踏兩船....咁先係真真正正既愛情....如果冇信任....拍拖...結婚...為乜野??....點解當初我會唔信佢呀!!!!!....如果我信任佢....就唔會搞到今時今日咁....唉....記住....無論係友情愛情親情...最重既一樣野...就係信任....當失去信任....感情....全部都會變....

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 5 下次再努力呀```=]

查看全部評分

回復 支持 反對

如果係真心相愛就應該信任對方 唔理對方係唔係講大話(如果真係相愛的話講大話ge機會應該係好低)
信任可以口講而心諗唔信 呢種人唔會得到真愛
信任一個人應該唔會諗幾隻字 就係(如果,但係,可能)<~~都係一D假設ge字
同埋唔可以存有懷疑ge心
其實你信或唔信都好 都應該照心裡邊個句講出黎
因為你點對人 人點對你
只要你唔講大話對方都應該唔會
因而你地永遠信任對方
贈言:誠實乃是信任之母!!←自己作的=]如有相同只是上天安排-.-v

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 8 下次再努力呀```=]

查看全部評分

回復 支持 反對

信任

首先何為信任?
字典

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 12 可以再答得好D=]

查看全部評分

回復 支持 反對

信任係由兩個人陪養出黎>3<  如果大家深愛大家係唔會管束大家太緊這就是信任  有時一個不信任對方就會令感情出現了烈口這就是信任的壞處  信任的好處是可以令對方與對方都可以感覺到沒有東西瞞對方  但係過份的信任也會分手或離婚的出現,當你知道對方有了第三者,你就開始會怪自已的過份信任  這就是我對信任的意見

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 10 下次再努力呀```=]

查看全部評分

回復 支持 反對

真的很抱歉...

因為我有段時間無上樂古``戀問拖了很久才評...

請大家原諒我吧=["

好了,今周的題目是"選擇"

今次是處境題,在日常生活很常見

你現在是「我」,你愛上了你班的一位女孩

而那為女孩也同樣的愛你

但偏偏你的兄弟也愛上了那位女孩

拼且會表明會同「我」爭那位女孩

因此,那位女孩知道有兩位男孩同時喜歡了她

變的好苦惱,不知如何是好

而3個人的關係變得好尴尬..

你是我「我」

你會怎樣作出決擇..?

你會怎樣做?
回復 支持 反對

我自己會選擇一個愛自己的人
因為曾經我試過一個愛他比愛自己的人
相比之下我而家覺得好幸福
因為自己已經唔再需要為左別人既一切而帶來不必要既唔開心
當然佢唔放你走保持住而家呢個關係
係因為佢覺得你愛佢多d對佢好好幸福,
係你覺得佢唔夠中意你...可能佢既中意已經係101%呢
但因為佢既愛有500而399%係愛佢自己!
我覺得好睇你自己想要d咩野~最重要係問自己個心
你想過d咩生活?如果佢可以俾到你平穩既生活,
而你又接受到佢沒有什麼鍾意唔鍾意,
對你又冇不忠,又坦白~其實都可以繼續丫~
人始終都係冇十全十美既,如果佢唔係中意你
跟本唔會同你一齊咁耐啦~係咪?

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 5 下次再努力=]

查看全部評分

回復 支持 反對

人生中總會有很多不同的選擇
但無論你選的是那一個
記著,這是你自己的決定,
不可後悔,不可埋怨
要怨,怨你自己
就像是結婚
結婚是一個承諾