收起左側

【加分項目】每周。戀問〞★ 14 「付出」

苦戀=?

苦戀是辛苦的` 是甜蜜的` 是幸福的`
最重要它是一個人的所有真正的戀愛開始!

一個人的愛需要慢慢的成長
要經歷過暗戀` 單戀` 相戀`
特別是苦戀

暗戀是個人的戀愛
而且只是個人內心的戀愛
單戀同是個人的戀愛
但卻是一種一廂情願的戀愛
相戀是兩人的戀愛
世界上只有兩人心靈緊扣
苦戀同是個人的愛
但它是個人無私的奉獻和付出
仍是被人多番拒絕
卻還是深深愛著他!

所有人的戀愛都開始於暗戀
言而暗戀只是小孩的玩意
只是人不成熟的表現
更是人懦弱的表現
接著就會是單戀
但仍然是沒有足夠的愛
痛苦更是感覺不到
相戀和苦戀的次序可以是相掉的
但無論如何
相戀教懂我們的最多只是甜蜜
其他只是虛幻的
但苦戀它教懂我們何謂刻骨銘心
我們會為對方無私地付出` 奉獻
然而對方仍是拒絕自己
但自己仍是對他苦苦堅持` 不離不棄

當時間過去
把一切都沖走了
雖然是什麼也得不到
但自己得到的學懂的其實
是最多的!

無論人生中是暗戀先` 相戀先` 單戀先
但我卻認為苦戀才是所有真正的戀愛開始!

評分

參與人數 1樂點 +60 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 60 本周冠軍=]

查看全部評分

回復 支持 反對

苦戀=?

照字面解,,該是痛苦的戀愛    同幸福一樣,,佢冇絕對既意思,,,我稍為講下自己既睇法吧,,

人除了有熱戀,,更該會有苦戀
每個人都會有戀愛,,為愛付出   當然有回報最好  但唔係個個人都有機會得到
苦戀係戀愛之中最容易得到既野
當一個男孩子為心儀既女孩子而等侯  日日夜夜想念  連考試測驗都冇心機
腦入面既全部係佢  數學考試比既草稿冇任何既草算   只有好多堆心   同埋肉麻既說話
到有機會可以同佢做fd,,,,似乎守得雲開見月明    日日傾電話    既時候!!
女孩借一次小醉既機會同佢講  "我的男朋友待我很好..."

這已經是苦戀的極限了嗎?  當然不是   
往後的日子,,那男孩   仍不死心   等她    默默為她付出  那怕少少的  一步

有人話能熱戀要好好珍惜,,但   苦戀才更值得珍惜!!!
你苦苦等的人  別怕  她/他  就是你一生最愛的人   玩感情的人不計
如果你認為每次都是苦戀   那你錯了   至少你未夠深刻   認同  戀愛
若將酒比喻為苦戀,,  最刺喉的一次   就是你一直所追求的  感覺
正如我們會接觸很多酒,,但只有一次令你最難忘
戀愛也一樣,,不會次次都相同   也不會次次有好結果

其實上面的那個小男孩,,,是中一時的我       但我感受不深
實在是我的心智未成熟...或許我在自打嘴巴
那個女孩,,也不是我的最後    無疾而終之下  大家都認同  分開最好

假若大家能夠苦戀,,即是你對這次感情很深  你已付出很多
你不會管他/她有沒有第二個,,  天天都在注意著  即便有  你都照愛下去
那個人才是你的一生,,請珍惜

我仲細,,講既野仲係好fu淺,,但係,,愛...  唔係玩玩下架
係感情路上,,大家都需要付出幾乎所有...   
苦戀係單方面既付出   係最真既感情   亦係你真正了解戀愛既第一步
假若你冇試過,,不算戀過

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 10 努力=]

查看全部評分

回復 支持 反對

第8周戀問開始=]

今周是寫出對錯愛的感覺=]
回復 支持 反對

冇人講al: 等我做第一個al

愛人首先要愛自己, 為了愛他而唔愛自己那就叫盲目地愛。
單方面的充其量只是錯愛.真愛係要雙方面先叫真愛
而且你要找個值得你愛的人才可付出真愛,
因為真愛係好矜貴, 不是給亞豬亞狗的。

咁就要睇下現實有幾傷害性& 毀滅性喇,
如果傷害自己的身體、自尊....
那麼這個人不值得你愛, 也不需要向他付出真愛。

對方的好, 你鐘意佢一定會接受, 所以我唔多講。
對方的壞....你要明白每個人都有缺點, 冇人係十全十美的。
if 對方的缺點你係可以接受, 咁你可以繼續愛佢,
但如你接受不來, 或者質疑, 那麼你想清楚吧。

如果不理現實的事情 , 也不理對方的好與壞, 只是痴心一片地愛,
那不是真愛, 也不是盲目地愛,
你只是揀錯對手談戀愛吧了。

評分

◆雨過〥天晴° + 10 =]"努力

查看全部評分

回復 支持 反對

錯愛

這個字對我來說真的很熟識
從來愛上一個人
都是一種簡單而又難以形容的感覺
那種就是愛

如果愛上一個不該愛的人
如果愛上一個玩弄你的人
如果愛上一個令你後悔的人
那是上天賜給你的苦戀
應當珍惜
不應抱著復仇心態去看愛情

但奇怪的是
愛上一個
不是就要義無反顧` 深深地愛著他
無論他對你有多差` 有多壞
就要不後悔愛上這個人地對他好的嗎?

如果你後悔了
如果你想要復仇
那只是你愛得他不夠多
而且更是不懂珍惜他給你的一堂課

錯愛
從來不是指錯愛了一個人
愛一個從來也不會有錯
因為愛了就是愛了
就算是被人玩弄了
就算是令你後悔了
你也不應該怪別人
因為你的愛令他對你如此
但你的愛更沒有錯過
它只是令你上多了寶貴的一課=)
回復 支持 反對

錯愛

從來愛上一個人
那種就是愛

如果愛上一個不該愛的人
如果愛上一個玩弄你的人
那是上天賜給你的苦戀
應當珍惜

但奇怪的是
愛上一個

如果你後悔了
如果你想要復仇
那只是你愛得他不夠多

錯愛
從來不是指錯愛了一個人
愛一個從來也不會有錯
因為愛了就是愛了
就算是被人玩弄了
就算是令你後悔了
你也不應該怪別人
因為你的愛令他對你如此
但你的愛更沒有錯過
回復 支持 反對

錯愛

從來愛上一個人
那種就是愛

如果愛上一個不該愛的人
如果愛上一個玩弄你的人
那是上天賜給你的苦戀
應當珍惜

但奇怪的是
愛上一個

如果你後悔了
如果你想要復仇
那只是你愛得他不夠多

錯愛
從來不是指錯愛了一個人
愛一個從來也不會有錯
因為愛了就是愛了
就算是被人玩弄了
就算是令你後悔了
你也不應該怪別人
因為你的愛令他對你如此
但你的愛更沒有錯過

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 20 答得很完整=]

查看全部評分

回復 支持 反對

錯愛?
我認為愛根本冇錯同對之分
何謂對?
何謂錯?
我相信應該連專家都分唔到掛
愛上了
便去愛
愛過了
就算係比傷害了
就算係平靜分手
我都覺得
對方都冇錯
因為對方都比過對方一些甜蜜的回憶
雖然可能會傷得好重
但係都唔應該覺得愛錯了
反而因為去多謝一個同你有過甜蜜回憶既人
可能愛根本就係錯
但係有邊個可以阻止自己去愛上一個人?
所以我覺得愛到了
便去愛
愛過一埸
我認為係對的....

評分

◆雨過〥天晴° + 10 很好```

查看全部評分

回復 支持 反對

錯愛,,,,愛,是感覺,是承諾
是對於愛惜對象的約定
大概愛並不能夠定格為錯與對
錯的只是時間,,錯的只是人
愛是無私的,,,愛是盲目的
若是要求報酬的話
愛,,,只是場虧本的生意
就是令人盲目,,,才令不少人走錯
其實苦戀也是錯愛的一種
但愛求的是什麼
求愛的人幸福嗎
但當你看到你愛的人幸福
你卻不知應笑或淚的時候
那應是錯愛的極至
即使這樣,,,愛是無怨無悔
為著愛的人哭著說快樂
這樣地愛過一場
自己認為是對,,,就不會是錯

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 12 很好``

查看全部評分

回復 支持 反對

凡事答題精簡為佳==寫得多只會令人吃不消..有種唔想睇落去既感覺
答得多只係博到某一個point評者會俾分落去..

愛本身無對錯之分:愛一個人,就是愛他。focus情侶而言:
愛對方,通常都會愛佢一切,即使佢有缺點,你都會包容,你接納到佢所有野.包括佢既缺點證明你愛佢。

至於幾時你會覺得愛錯一個人呢?我認為當你覺得你將你既愛俾錯一個人就係錯愛:
「我諗我愛錯左某某!」證明你後悔將你既愛俾左一個你唔愛既人。
嗯,一個你唔愛既人。

即使果個人唔鍾意你,你唔會覺得愛錯佢-因為你愛佢
否則,我認為你唔算係愛佢..因為你覺得浪費左時間於呢位人兄身上。

p.s.講到好似好有道理==但其實廢話全篇..我覺得==

[ 本帖最後由  於 2007-3-24 18:16 編輯 ]

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 5 打多少我都會去看=]

查看全部評分

回復 支持 反對