查看: 20802|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[轉貼] [喪屍x血腥 有少少粗口]沒有強大火力!只有普通的武器!(第11~21話)

第1至10話:http://www1.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3268072&extra=page%3D2

第十一話:海

上回講到我們打敗強化喪屍後,強化喪屍體內的炸彈發生爆炸.......

(炸彈爆炸前兩分鐘)

我:快d走呀!

姑:架車好慢呀!

軒:死得啦!

葉:仲有分幾鐘咋!快d啦!!!!

勇:架車慢到咁架.......

我:妖!!!居然死係個炸彈到.....

勇:都係趕唔切架喇,大家伏低!

(炸彈發生爆炸......)

維多利亞港突然激起水花,海底的過海隧道被炸成碎片..........

???(在船上):炸彈都玩埋,唔係呀嘛.......(說罷,駛向,隧道的位置)

???:咦?下面好似有幾個人喎,細佬!同我落去睇下!

細佬:汪汪!

那隻叫細佬的狗把我和軒叼了上來。把我們安置好之後,細佬再下去救其他人。

???:喂喂!醒下啦!

我漸漸回復意識。

我:你係邊個?

???:我叫阿佬,係水上人黎。岩岩見到你地係海底,就叫我隻狗細佬救左你地。

我:阿佬,多謝你.....

佬:唔使。

此時,其他人也醒來了。

勇:你.......你咪係!!!!

軒:佢係你情人??

勇:妖!佢係專幫d黑社會大佬著草既水上人呀!

佬:你咪係上年差d捉到我個個差佬!!!

勇:頂!點會係度見到你架。

我:唔好嘈住啦!係佢救左我地架!

勇:條氣我點都唔順架!有幾次都係因為佢幫d大佬著草,搞到我地警察完全做唔到野,仲要比上頭散到蠟蠟令!

葉:但係佢始終都係救左我地...

軒:弊!!無哂d武器同食物喇!

我:頂!咁點走呀?

佬:我捉左d魚,等我煮比你地食啦!

進餐後,我把我們的計畫告訴佬。

佬:哦.......你地想搵個識

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
邪風仔 + 10 熱心協助

查看全部評分

回復

繼續post啦

盡量快d

(其實我已經繼續作緊,去返我個post睇返,今次係if編)
回復 支持 反對

魚叉有用咩=.=
唔係得火有用咩
回復 支持 反對

原帖由 被忘記了 於 31-3-2008 21:53 發表
繼續post啦

盡量快d

(其實我已經繼續作緊,去返我個post睇返,今次係if編)

wa..a_a:好啊!"!

第十二話:發現

上回講到我們被佬救起,佬願意載我們到中環。

我(伸伸懶腰):呀∼維多利亞港真係靚!

軒:但係我地都無乜機會再見到喇.......

我:放心,一定無事既......

葉:我地到中環未呀?

佬:就快到喇!

勇:哼.......

勇和佬依然不瞅不睬。

我:喂,個邊有條傻仔係度搖螢光棒喎。

軒:條友真係打機打上腦,以為咁樣叫到直昇機。

姑:還掂佢係生還者,我地救佢啦!

我們救了那位「傻仔」。

傻仔:你地好呀!我叫阿天,你地做乜係「維河」度遊船河呀?係唔係見我太靚仔而停低呢∼?

我(心想):妖,係度搞埋哂d唔好笑既爛gag

葉:你做咩係海邊搖螢光棒既?

天:yo man,因為我諗住可以call返我隻鵰。點知比你地救左lu。

我:妖!鵰乜春呀!神鵰俠侶咩?食屎啦!

我對天的爛gag非常非常非常反感。

天:okok,我搞少d gag,ok?

我:你係先好呀!

天:係呀,我帶左啤牌黎,鋤返場d啦!

佬:好呀好呀!

勇:唉........幼稚

發牌後,天突然大叫起來

天:哇!!!!咁多血既??

我:又乜春呀?

天:你睇下我隻手上面幾多血.....(亮出手牌,全是紅心和階磚)

我:我頂你呀!食屎啦!

葉:杰!冷靜d啦!

我:算.......唔同你計。

軒:係喇,等我講下我地個計畫比你聽(告訴給天)

天:哦,你地想
回復 支持 反對

記得比返cm比我個if編呀!

ps.3樓那位,其實後來有一個bug的,就是魚叉不加火就能ko喪屍,但我決定改回,大家以後見到主角佢地殺到喪屍都係有加火的(只係我無寫.....)
回復 支持 反對

說實在...我之前在你原帖已經看完...但看到第19集...出了那個二人組..感覺不再是說喪屍
而且有點偏向科幻..本來19集之前還蠻有追看性的...但出了死神 故事變得科幻 令我沒興趣看下去..整體來說1-18集都不錯..之後的我沒再看了
回復 支持 反對

第十三話:前進

上回講到我們認識了天,他是難得懂得駕駛飛機的人,可是.....

我:妖!一有事你就著草!

天:哈哈,唔好意思呀,因為我著草好叻,你地見到我著草就照跟啦!

我:.....好啦!咁都好既,慳返d子彈

我們繼續前進,沿途我們都在天的逃跑技術和我們武器運用的技術殺死喪屍。

我:把魚叉勁好用呀!

勇:哼.......

勇是唯一一個沒有武器的人(為什麼?自己爬文吧!),因此他一直待在天旁邊。

軒:點解咁多喪屍架?唔通香港得返我地?

葉:未必既,我地起碼識到阿天同阿佬嘛,睇黎仲有唔少生還者既.......

姑:前面有隻大野喎!

我:哇!咁x大隻既?又進化左呀?

佬:咁大隻架........

細佬在哎牙切齒,看來正處於戰鬥狀態,而且對這隻超巨大喪屍抱有非常大的敵意

佬:細佬?你係唔係知道隻野既來頭呀?

天:唔好講廢話啦!我地匿埋先啦!

我:咁又係,我地d武器唔夠揪架!

我們在天的帶領下進入了後巷。

我:咪住!隻野........過緊黎!

軒:正契弟!連嗅覺都咁靈敏!

那隻喪屍發現了我們,用健壯的手臂打在地板上,產生震動,比起3級地震更厲害。

天:頂!著草啦!

我:你拎你個兩把槍出黎!我同你一人一把!

天:ok!

我:比把mp5我!

我和天向巨大喪屍射擊,沒有火焰的幫助下,子彈完全沒有用處,我決定放棄。

我:天,唔好晒子彈!

天:好啦!

在逃跑途中,我看見了一個油站,心生妙計........

(待續)
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

唔通想引佢隻野入去 跟住打爆油站 燒死佢?
回復 支持 反對

第十四話:爆炸

上回講到我們遇上了一隻超巨大喪屍,在無法傷害牠的情況下,我們逃走,我看到一個油站.......

我:哼哼.....有火用喇!

軒:邊度?

我指向油站。

軒:我頂你呀?你有無玩過gta架?一炸油站自己都會死架!

我:但係我地而家都無火,咁落去都係死既者,不如試呢個方法!

天:係就快d啦!

我:行遠d先啦!

葉:行遠d,隻野都會跟住我地啦!

我:妖!死就死啦!

我向油站開槍,油站發生爆炸。

我:快快快,go go go go go........

勇:未必趕得切喎.......

軒:照跑啦!

大概跑了十分鐘吧,我們遠離了油站,而那隻超強化喪屍也沒有再追來。

我:我頂佢個...........(暈倒)

軒:喂!杰!你點呀!

看來是剛才的爆風令我受傷,我失去了知覺。

(待續)

後記:

五星大佬出現左喇!以下就係佢既資料

超強化喪屍(強度:★★★★★)

強化喪屍的進化,皮膚比鋼更堅硬,嗅覺靈敏,身體強壯
回復 支持 反對

呢到玩d咁既野既

我又玩[[bao_32]]

睇黎我會係你既敵人啦[[bao_30]]

不過,你既作品似乎太兒戲

不如睇下我果d[[bao_30]]
回復 支持 反對