收起左側

【加分項目】每周。戀問〞★ 14 「付出」

「幸福的象徵」
幸福呢個詞,,,我都係岩岩先發覺
佢係我生命入面第一次出現
但係,,佢仲離我好遠...

咩係幸福?
可以好簡單,,都可以好複雜!!
根本唔會有人知道佢真正既定義   我只係講下我既睇法
當你暗戀緊一個人,,個感覺係一種幸福  你會為等到佢而暗暗自喜
當你同一個男/女仔表白成功左,,個感覺係一種幸福  你會開始為以後鋪路
當你第一次真正同佢2人世界出街,,你主動拖住佢隻手,,又係一種幸福  你會覺得同到佢一齊比你得到任何既榮耀更開心
當你地唱一首好感人既情歌,,你/佢唱到流眼淚,,你望住佢個樣  又係一種幸福!!  你會覺得佢既感性係一種福份 而你都會對佢更加好

以上既唔止係例子,,係一種..感動   以上既事我大多試過
大家都會明白,,戀愛係一種福份  除非你係玩玩下!!  我都最憎呢種人

其實,,戀愛已經係幸福!!  能夠同至愛一齊  於我黎講  係一件最難得既事
當你享受同愛人既每一分每一秒,,已經係幸福

幸福,,正正就係你同愛一同走過既路既最好象徵!!

大家,,要珍惜眼前人...   幸福唔係想要就有架!!!

評分

參與人數 1樂點 +55 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 55 本周冠軍=]

查看全部評分

回復 支持 反對

幸福既定義係因人而宜姐....有d人可能會覺得嫁個有錢人做少奶奶就好幸福...有d人或者會覺得伴侶愛佢...佢就覺得幸福....所以幸福既象徵係好抽象....我唔可以好正確咁回答呢個問題...而以我自己黎講...只要俾我見到佢笑...聽到佢既笑聲...能夠同我講野..可以俾我關心佢....可以做我既女朋友...咁我呢一生無憾啦= =其實幸福真係好抽象既野...莫講話佢既象徵....只要有野可以俾到你有覺得幸福既感覺....咁咪係屬於你自己既幸福象微啦

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 5 努力=]

查看全部評分

回復 支持 反對

幸福...
我諗係我而家最想時時刻刻都擁有既野掛...
有d人會覺得有錢係一種幸福,有d人覺得同屋企人日日係埋一齊係一種幸福,
都有d人覺得咩都唔洗煩就係最幸福...
但係點解佢地會覺得幸福?
因為佢地在乎個件事,
在乎有錢,因為佢無錢,佢已經比錢呢樣野困擾住,所以亦被錢蒙蔽
在乎家人,有好多人因為工作,嫁左出去或者其他好多好多原因,係佢地心目中,
家人係佢地渴望得到既野,所以佢地會好珍惜每一刻同家人一齊既時間,自己會覺得幸福...
有d人會唔想比任何野困擾到,上面兩個已經係例子,佢地反而會覺得呢種平淡既生活先岩佢地...
但係我個人唔鍾意咁樣...我覺得咁樣只會浪費左人生...我認為人生應該精彩...

真正喜歡一個人,唔會在乎同唔同到佢係埋一齊,只係想佢既生命,有對方既出現,
呢個只係佢少少既願望...
相反,有d人好想同對方拍拖,我覺得佢只係在乎拍拖既感覺,
點解在乎?都只因為渴望。
但係...人總係自私既,永遠唔會滿足,呢個亦係好多人分手既原因...
覺得對方比唔到自己渴望既野...就唔會再愛對方...對與對方一齊既熱誠...已經消失
幸福...唔同人有唔同既定義...但係我只想講...
一個人真正喜歡一個人...唔會在乎任何野...只係想自己既生命中有對方既出現。

評分

參與人數 1樂點 +6 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 6 努力=]

查看全部評分

回復 支持 反對

愛可以是一種情感
可以是一種對別人的行動
亦可以是一種與他人所產生的感覺
一對親密關係的人
愛是不能失去
愛在一對親密關係的人之間
每人愛別人的方式各有不同
有人會以行動表示
有人會以言語表示
但自身得到唯一的回報
就是
對方,很快樂,過得比自己好
很多時候
我們會說對方:他/她不夠愛我,他/她不會愛我
但換個角度想想
我們掛在口邊說不夠愛我
那只是人類潛意識中
未覺得對方在乎自己的感覺
人人都渴望被愛
他們不是表達不滿
只是希望對方愛自己更加多一些
其實
對方的確為自己付出很多愛
只是身邊未有察覺到
愛不一定要顯眼
可以是一點一滴的付出
對方給我們的愛
很多時候是由最細微的地方做起
從我們身邊開始一直給予愛
為對方付出,真愛的關係才能夠得以維持

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

第7周戀問開始=]
回復 支持 反對

苦戀=不是真正既戀愛/被迫不能戀愛的愛
戀愛係開心既....我之前講過話...唔開心既野只係因為愛而產生出黎既負面情感...但係愛本身係一樣令人開心...令人舒服既一樣野....咁如果係一種咁開心既野...又點會有苦既出現?就算話暗戀...只要你enjoy個種feel同想令佢開心既話,...你都唔會話有苦既感覺架如果人地已經唔鐘意你...但係仲一味痴住人既話...呢d或者叫苦戀....但係已經唔算係一種真正既愛啦...因為唔係兩情相悅...可能你亦都唔係再真正鐘意佢...只係覺得想爭返啖氣或者唔得有人令到佢變心...令到你妒忌....或者可能你真係仍然鐘意住佢既...但係呢種可能只講得上係盲目既愛....而另一種情況就係因被迫而不能戀愛啦...呢種無疑係兩情相悅...但係礙於種種唔同既情況...好似電視個d經典橋段咁...因為唔可以門當戶對之類而唔能夠係埋一齊...咁呢樣就真真正正稱得上苦戀啦

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 7 努力=]

查看全部評分

回復 支持 反對

苦戀
將敵意 將身份放低些吧 今夜裡 應一起瞭解她
失敗過 那用怕 即管說吧 共於苦戀中找點瀟灑
深夜裡 將一起暗戀的她 互傾訴 不應關閉嘴巴
遭遇也 會近似 將苦訴吧 莫於孤清裡自憐自掛

”像你這般深愛她 心裡只得一個她 她偏卻太傲氣”

見面也不多說話 要坦率分析 為何沒法得到她
心里長留下舊創疤 將陣線 將思想也統一吧
於今晚應一起控計她 假若有 結論再 一起愛吧 莫於孤清裡自憐自掛

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

苦戀......

有人說暗戀是苦事......
我覺得,
苦的不是暗戀,
而是暗戀中知道了她愛的不是自己, 而是別人, 什至是自己的最好朋友
更痛的是, 知道她愛的那個其實是個花花公子,
好心相勸, 換來的是...連最基本的友誼都破碎了...
愛一個討厭自己的人, 才是真是的苦戀

有人說, 暗戀是苦戀
其實, 很看個人怎樣想
有人, 驚自己的心上人不愛自己
怕被拒絕, 怕連朋友也做不成
這些人是暗戀, 但能和愛人做知己, 也總不錯
這些人不膽作賭注...驚愛人不愛自己, 寧願退後
這些人的心上人就算也有意, 見對方不作主動,
有時可能會主動追求, 與愛人一起
有時可能會放棄, 追求別人
然後便和自己的那個好朋友談戀愛經歷...
到時暗戀的那人, 情況又回到剛才第一段所說那樣了...

相愛但不能在一起也是苦戀
除了上述的例子
由於家人, 金錢, 或是其他的因素而不能在一起, 也是苦戀

以上是我對苦戀的看法

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 10 不錯=]

查看全部評分

回復 支持 反對

苦戀

故名思義, 一段苦的戀情

何解會痛苦呢!?

當然不會那麼簡單

常聽人說一句話"愛人要結婚, 新郎不是我"

相信這就是最苦的戀吧

當然, 苦戀仲有其他的

就好似相愛但不能一起, 如家人的反對

自己的經濟能力負擔問題, 出街可以不花一分一毫嗎?

不出街算是拍拖嗎?

雖然有些人接受到不出街的拍拖, 但我相信"相愛而不能相見"

也是苦戀- -
回復 支持 反對

苦戀
我認為姐係甜蜜既愛情中
有痛苦既存在
不過我認為世上沒有不苦的戀
沒有不痛的愛
痛..苦
有好多既因素
1)唔係相愛