收起左側

[GF/DM] [GFDM x jubeat][大夏祭][純分享] 今日的個人狀況

關閉 [複製鏈接]
依家想打set list都唔得...
我XG(紫) last果首過唔到....
回復 支持 反對

依家想打set list都唔得...
我XG(紫) last果首過唔到....
enttyes 發表於 2012/8/7 22:07

SCREW DRIVER
未打過 不過一見到3.15就覺得唔似係一般人打既野黎

開晒AUTO都唔得?
回復 支持 反對

SCREW DRIVER
未打過 不過一見到3.15就覺得唔似係一般人打既野黎

開晒AUTO都唔得? ...
Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 22:12

個名我唔記得左個歌名..LAST果首 作者96
    AUTO腳踏都唔得..其實上一首都係搵人幫我過.....
回復 支持 反對

咁係SCREW DRIVER啦冇錯

咁睇黎你都係搵人幫你過算
或者萬一撞到我既話 可以試下幫你既(不過機會好微
回復 支持 反對

我都唔知你咩樣XDD
唉...咁都過唔到..之後都唔知點算..
不過好賊既係GF我一個都唔算太有問題..
係DM爆慘....
回復 支持 反對

其實主要都係認清到譜面就OK
鼓比較容易...因為有固定節奏
我見好多jubeat人打鼓開左auto bass之後打d 3以下既歌都ok
結他就....各有各玩法啦...我見有人剩係開2粒制...auto pick
如果係我既話寧願auto neck都好過auto pick..起碼自己真係跟緊節拍玩緊首歌
不過我建議最少都開3-4個制...8蚊一鋪咁貴無理由真係剩係為左燈籠
我依加都為左開歌走去打jubeat...但係一定唔會就咁入錢而唔去玩
明明打音game就應該要好好享受首歌
結他係比較難....特別有d有solo位...唔跟beat既
或者要下上下咁pick既歌都比較難(EXCELSIOR DIVE係其中一首..亦係課題歌之一)
另外speed方面其實建議 dm開3速(x3)-3.5速(x3.5) gf開4速(x4)-5速(x5)
因為我當初新手都係咁既setting
因為速度慢唔係代表首歌易左打....而只係每粒note之間既密度
如果首歌快既開1速....d note會密到根本睇唔到
現在本人dm開4.5速(x4.5) gf開6速(x6)
當然唔係愈快就愈勁....只係個人習慣而已
有時候幫其他新手做鎗手唔記得較速度....我打d低lv歌都會fail..因為d note會好密
好彩係打緊歌既途中係可以較速度既...有興趣知點做先再pm我啦
回復 支持 反對

DM我係唔慣橙紅果2粒...
一有果2個音要打我就唔知點解亂左
但係GF反而我有機會可以挽到4
所以最大問題始終都係DM....
回復 支持 反對

我都唔知你咩樣XDD
唉...咁都過唔到..之後都唔知點算..
不過好賊既係GF我一個都唔算太有問題..
係DM爆慘... ...
enttyes 發表於 2012/8/7 22:20

認卡名就可以了吧
J-HIHIME / J-KLMNO

其實主要都係認清到譜面就OK
鼓比較容易...因為有固定節奏
我見好多jubeat人打鼓開左auto bass之後打d 3以下既歌都ok
結他就....各有各玩法啦...我見有人剩係開2粒制...auto pick
如果係我既話寧願auto neck都好過auto pick..起碼自己真係跟緊節拍玩緊首歌
不過我建議最少都開3-4個制...8蚊一鋪咁貴無理由真係剩係為左燈籠
我依加都為左開歌走去打jubeat...但係一定唔會就咁入錢而唔去玩
明明打音game就應該要好好享受首歌
結他係比較難....特別有d有solo位...唔跟beat既
或者要下上下咁pick既歌都比較難(EXCELSIOR DIVE係其中一首..亦係課題歌之一)
另外speed方面其實建議 dm開3速(x3)-3.5速(x3.5) gf開4速(x4)-5速(x5)
因為我當初新手都係咁既setting
因為速度慢唔係代表首歌易左打....而只係每粒note之間既密度
如果首歌快既開1速....d note會密到根本睇唔到
現在本人dm開4.5速(x4.5) gf開6速(x6)
當然唔係愈快就愈勁....只係個人習慣而已
有時候幫其他新手做鎗手唔記得較速度....我打d低lv歌都會fail..因為d note會好密
好彩係打緊歌既途中係可以較速度既...有興趣知點做先再pm我啦
danny仔仔 發表於 2012/8/7 22:23

首先 的確玩auto neck係好過玩auto pick
始終一個人目口目面咁望住個mon 禁實個掣 右手咩都唔駛做
無論係玩果個 定係旁邊望住既觀眾 真係會覺得ok悶
auto pick都仲話可以打節奏

speed方面 初心者一時間應該接受不了DM 3速吧...我猜
我覺得應該先試2速打低lv曲 最起碼「認到邊一行係敲邊一個位置」先至試下加速
當然我唔反對好似獅子王練自己個仔咁 一黎就3速 風險大d不過會進步得比較快
(利申:DM開3.5速
回復 支持 反對

紅橙係比較難分..我依加打左幾十鋪都仲係有時分唔到....
不過應該唔會令到你fail既....最多入唔到extra姐
只要鼓既藍色同黃色個d固定模式譜面捉到beat補血就無問題
無音感節拍感另計....不過有玩開jubeat其他音game應該無問題的
回復 支持 反對

睇你邊日會去mk88(或者其他地方
不過我聽日後日都唔得

xg真係好好 要開既得兩首
不過jubeat...我諗你真 ...
Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 21:29

我星期五呀....星期五ok呀
回復 支持 反對